Ce au în comun toate aceste afectiuni: Alzheimer, scleroza multipla, depresia, anxietatea, tulburari de învatare si dezvoltare la copii, tulburari din spectrul autismului, boli autoimune si probleme imunitare, cancer, infertilitate?
Raspunsul poate fi legat de un important deficit de vitamina B12.
Etapele si simptomele deficitului de vitamina B12
Deficitul de vitamina B12 se desfasoara în patru etape, începand cu scaderea nivelurilor sangvine ale vitaminei, scaderea progresiva a concentratiilor celulare ale vitaminei, cresterea nivelului de homocisteina si scaderea ratei de sinteza a ADN-ului si, în final, anemia macrocitara.
Absorbtia vitaminei B12 este foarte complexa, iar cauzele malabsorbtiei pot include disbioza intestinala, inflamatie intestinala, intestin permeabil, expunere la oxid de azot sau consumul anumitor medicamente.
Acest lucru poate explica de ce deficitul de vitamina B12 poate aparea chiar si la persoanele care consuma cantitati importante de produse de origine animala.
Simptomele deficitului de vitamina B12 includ amorteala si furnicaturi la nivelul mainilor sau picioarelor, dificultati de deplasare si mentinere a echilibrului, anemie, icter, tumefierea limbii, dificultati cognitive sau pierderi de memorie, paranoia sau halucinatii, slabiciune si oboseala.
Alimente bogate in vitamina B12
Cerealele
Incepeti ziua cu o portie sanatoasa de cereale cu continut scazut de zahar. Verificati eticheta produselor pentru a va asigura ca obineti cel putin 2,4 migrograme de vitamina B12 dintr-o singura portie, recomanda nutritionistii.
Laptele de vaca
Numai o cana de lapte contine 1,2 micrograme de vitamina B12, iar doua cani pot satisface doza recomandata consumului zilnic.
Ouale
Un singur ou ne aduce un plus de proteine, dar si 0,6 migrograme de vitamina B12. Aceasta se regaseste in special in galbenus, asa incat este recomandat sa nu separati contintul acestuia.
Pentru a beneficia de nutrientii necesari organismului, nutritionistii recomanda sa consuma ouale fierte.
Iaurtul grecesc
Ca si laptele, iaurtul grecesc contine o cantitate mare de proteine, dar si de vitamina B12, aproximativ 1,3 micrograme la o portie.
Pe cat posibil, evitati sa consumati iaurturile in a caror compozitie intra indulcitori, iar pentru un plus de gust puteti sa adaugati fructe proaspete sau confiate.