Măcesele au fost utilizate in mod traditional pentru proprietatile lor medicinale si sunt cercetate intens astazi. Datorita prezentei acidului elagic, licopenului si fenolilor, macesele ofera numeroase beneficii si va imbunatatesc sanatatea in diverse moduri.

Pe langa vitamina C, macesee mai contin calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, A, E si K.
Beneficiile maceselor sunt si motivul pentru care sunt atat de populare, fiind eficiente in tratarea unei largi varietati de conditii.

Previne cancerul si alte boli cronice

Conform studiilor, macesele reduc migrarea celulelor canceroase de san. Extractul de macese a impiedicat si cresterea canceroasa in creier, un loc unde celulele canceroase ale sanului tind sa se raspandeasca.
Un alt studiu se concentreaza pe fitochimicele prezente in ceaiul de macese. Polifenolii prezenti in aceste fructe pot impiedica proliferarea celulelor canceroase.
Macesele au, de asemenea, proprietati antiinflamatoare, care contribuie la prevenirea cancerului. Compusii bioactivi precum fenolii, acidul ascorbic, beta-carotenul, taninurile si pectinele – toate acestea contribuie la reducerea stresului oxidativ, care poate provoca boli cronice.

Reduce colesterolul

Aportul regulat de extract de macese a fost legat de un nivel redus de colesterol. Macesele sunt deosebit de eficiente pentru persoanele supraponderale. Persoanele care au consumat timp de 6 saptamani ceai de macese au inregistrat o scadere semnificativa a nivelului total de colesterol. Aceasta scadere reduce riscul de boli de inima.

Supliment de vitamina C

Macesele sunt foarte bogate in vitamina C. Unul dinte beneficiile vitaminei C este stimularea productiei de colagen in organism. Colagenul este o proteina care formeaza tesutul conjunctiv din organism.
Vitamina C trateaza inflamatia si imbunatateste imunitatea. Aceasta previne scorbutul, o boala care poate provoca slabiciune musculara, dureri articulare, eruptii cutanate si pierderea dintilor.
Vitamina C mai contribuie si la mentinerea sanatatii vaselor de sange. Datorita nivelului ridicat al acestei vitamine, triburile indiene americane au folosit ceaiul de macese pentru a trata afectiunile respiratorii.
Vitamina C ajuta corpul sa absoarba mai bine fierul. Fierul are multe beneficii, principalul fiind prevenirea anemiei si mentinerea sanatatii sangelui. Si da, vitamina C ajuta la prevenirea si tratarea simptomelor de raceala si gripa.

Ajuta la prevenirea poliartritei reumatoide

Intr-un studiu, pacientii care au primit pulbere de macese au prezentat dureri reduse la nivelul soldurilor, articulatiilor si genunchilor cu aproximativ o treime. Studiul a fost realizat pe 300 de pacienti cu artroza.
Macesele contin acid gras GOPO, care, conform expertilor este versiunea vegetala a uleiului de peste. Acesta contribuie la proprietatile anti-artritice.

Ajuta la gestionarea diabetului

Anumite studii efectuate sugereaza ca aportul regulat de macese poate scadea nivelul de zahar din sange si poate tine diabetul sub control.

Benefic pentru inima

Intr-un studiu realizat de Departamentul de Stiinte Medicale Experimentale din Suedia, s-a constatat ca aportul de pulbere de macese reduce semnificativ riscul bolilor cardiovasculare.

Trateaza inflamatia

Studiile afirma ca proprietatile antiinflamatorii ale maceselor sunt atribuite semintelor din interiorul fructelor, si nu cojii. Proprietatile antiinflamatorii ajuta, de asemenea, la prevenirea eroziunii cartilajelor.

Ajuta digestia

Dupa cum a raportat Universitatea din Michigan, macesele ajuta la prevenirea durerilor de stomac si la tratarea altor probleme digestive.

Regleaza tensiunea arteriala

Macesele pot scadea semnificativ nivelul tensiunii arteriale. Asigurati-va ca discutati cu medicul dumneavoastra daca luati medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale.

Imbunatateste sanatatea pielii

Vitamina C, asa cum am mentionat anterior, stimuleaza productia de colagen si reduce ridurile fine. Macesele contin si vitamina A care imbunatateate si hidrateaza pielea.
Uleiul de macese combate daunele UV provocate de soare. Antioxidantii din aceste fructe imbunatatesc textura si tonul pielii si ajuta la tratarea pigmentarii. Acizii grasi esentiali din uleiul de trandafir impiedica cicatrizarea si incurajeaza regenerarea pielii.
Ceai de macese – beneficii si proprietati
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.

Distribuie pe: