Leuşteanul poate fi considerat un medicament redutabil, fiind bogat în clorofilă şi alte principii active care au o uimitoare capacitate de a absorbi toxinele din organism.

Frunzele de leuştean sunt un excelent tonic digestiv

Leuşteanul este un excelent tonic digestiv. Creşte secreţia de sucuri, alungă inapetenţa şi pune în mişcare tubul digestiv. Uleiurile volatile şi substanţele amare pe care le conţine sunt un excelent stimulent digestiv.

Totodată, acidul angelic din frunzele sale are efecte tonice nervoase şi psihice, fiind eficient în anorexia psihică. Consumate în cantităţi mai mari, frunzele de leuştean scad pofta de mâncare, constituind un remediu util împotriva apetitului alimentar excesiv.

Leuşteanul şi digestia

Mestecaţi 1-2 frunze proaspete de leuştean, înainte şi după masă. Efectele sunt puternice şi imediate:

Cresc secreţia de sucuri digestive, alungă inapetenţa şi pune în mişcare tubul digestiv; Au efecte antiinflamatoare asupra tubului digestiv; Favorizează peristaltismul gastric şi eliberarea bilei din colecist; Sunt un adjuvant util în cazul colecistitei şi al pancreatitei;

Se recomandă contra dispepsiei, gastritei hipo- şi hiper-acide, dischineziei biliare (fiere leneşă);

Se consumă cu un sfert de oră înainte de masă (1-2 frunze proaspete de leuştean se mestecă îndelung), în cazul lipsei poftei de mâncare, a senzaţiei de greaţă persistentă;

Au efecte tonice nervoase şi psihice, fiind eficiente şi în cazul anorexiei psihice

Consumate în cantităţi mai mari (5-10 frunze odată), frunzele de leuştean au efect opus, diminuând pofta de mâncare şi constituind un tratament util împotriva apetitului alimentar excesiv.

Elimină produşii reziduali din organism

Consumat în cantităţi de minimum 20 de grame pe zi, leuşteanul proaspăt (tăiat mărunt, adăugat la ciorbe şi supe calde, după preparea termică, şi în salatele de legume) are efect diuretic, antispastic.

Aceasta îl recomandă în retenţiile de urină care apar post-operator, după cistitele acute, după administrarea medicamentelor ce inhibă diureza sau în unele afecţiuni tumorale.

Suplimentar, se poate consuma câte 1 lingură de suc de leuştean, din oră în oră, pe parcursul zilei.

Frunzele de leuştean stimulează formarea urinei şi eliminarea ei, contribuind la eliminarea masivă a ureei şi a altor produşi reziduali din organism.

Distribuie pe: