Ești interesat să descoperi o metodă naturală de detoxifiere a ficatului? Fitoterapeuta Rosalee de la Forêt ne oferă 3 căi prin care poți realiza aceste lucru în confortul casei tale.

Detoxifierea ficatului în mod natural

Tot mai multe persoane vor să știe ce trebuie să facă pentru a-și curăța ficatul de substanțele toxice. Nu există un produs-minune care poate ajuta la detoxifierea ficatului dintr-o singură administrare.

Acest proces presupune de asemenea o atenție mai mare la ceea ce mâncăm, ce bem, cât ne odihnim, cât dormim și așa mai departe. Există plante medicinale care ajută la curățarea ficatului. Dar și dieta este importantă.

Dietă pentru detoxifierea ficatului

Pentru a avea un ficat sănătos, trebuie să avem obiceiuri alimentare sănătoase și un stil de viață corect. Fără excese, fără vicii (alcool, fumat).

Micul-dejun este foarte important pentru ficat, și nu numai. Atunci când sărim peste masa de dimineață se produc câteva „întârzieri” în corp: metabolismul încetinește, ficatul se lenevește, energia scade.

Așadar, este important să servești masa de dimineață, iar aceasta să fie axată pe proteine și grăsimi sănătoase. Acești nutrienți refac nivelurile de glicogen și stimulează funcția hepatică.

Alimente benefice pentru ficat

Pentru a avea un ficat curat și eficient, trebuie să incluzi în dietă mai multe alimente care susțin funcția detoxifiantă a acestuia:

varză de Bruxelles, varză kale, sfeclă roșie, morcovi, pătrunjel, frunze de păpădie, anghinare.

Există și alimente care pot îmbolnăvi ficatul și pe care trebuie să le eviți. Acestea sunt în general alimentele grase, alimentele prăjite și alimentele procesate, bogate în grăsimi trans și saturate, conservanți, coloranți, zahăr, sirop de porumb bogat în fructoză.

Boala ficatului gras poate fi declanșată și de un consum excesiv de mâncare.

Top plante pentru ficat:

Cele mai bune plante pentru ficat sunt plantele amare. Ele susțin ficatul prin faptul că stimulează producția de bilă, secreția biliară și digestia. Pot fi administrate la masă.

Păpădia
Acționează asupra ficatului și a vezicii biliare. Totodată, ajută la scăderea colesterolului. Reduce inflamația hepatică și protejează ficatul de efectele negative ale unei diete bogate în grăsimi.

Armurariu
Armurariul este una din cele mai populare plante pentru ficat. Are efecte hepatoprotectoare, antiinflamatoare și antioxidante. Armurariul apără ficatul de toxicitatea paracetamolului, a radiațiilor și a excesului de fier și alcool.

Gențiana
O plantă amară foarte cunoscută, gențiana este deseori găsită în bitterele digestive și alte formule din plante pentru stomac și ficat.

Exercită un efect protector în ulcerele gastrice și gastrită. Totodată, protejează ficatul de daunele oxidative cauzate de toxine.

Brusturele
La fel ca gențiana, brusturele este inclus în diferite formule digestive. Are efecte antidiabetice (scade zahărul din sânge), antioxidante, hepatoprotectoare și antimicrobiene.

Rădăcina de brusture scade markerii de stres oxidativ și protejează ficatul de expunerea la substanțe toxice.

Anghinarea
Asemenea celorlalte plante amare enumerate mai sus, anghinarea are efecte protectoare asupra ficatului. Totodată, contribuie la regenerarea celulelor hepatice.

Turmericul
Rădăcina de turmeric mărește producția și fluxul bilei. Protejează ficatul de efectele nocive ale toxinelor.

Emoții negative care afectează ficatul

Nu degeaba se spune că supărarea face rău la ficat. Această vorbă din popor este cât se poate de adevărată. Mânia este una din cele mai nocive emoții pentru ficat.

Culcă-te devreme

Ficatul are nevoie de suficientă odihnă și somn. De aceea este recomandat să te culci devreme. Încearcă să fii în pat până la ora 22:00 cel târziu.

Ora 21:00 este cea mai bună. Potrivit medicinei chineze, ficatul și vezica biliară au nevoie de odihnă în intervalul 23:00 – 03:00. Acest lucru le asigură o funcție metabolică și detoxifiantă optimă.

Evită expunerea la compuși toxici

Pentru a nu îngreuna funcția detoxifiantă a ficatului, evită pe cât posibil ingerarea, inhalarea și folosirea produselor care conțin materiale toxice. Acestea încarcă foarte mult ficatul:

medicamentele
produsele de curățare foarte dure
conservanții artificiali
aromele artificiale
recipientele din plastic
conservele

Nu în ultimul rând, este bine să ai grijă la consumul de alcool. Băuturile alcoolice constituie una din principalele cauze ale bolilor hepatice.

Distribuie pe: