Tinctura de paducel se prepara din 20 g flori, frunze sau fructe uscate, care se maruntesc intr-un mojar sau se macina si se pun la macerat in 100 ml alcool 600, timp de 10 zile, intr-un borcan inchis ermetic.

Se strecoara prin tifon in sticlute inchise la culoare. In cantitate mai mare, se iau 10 linguri cu planta uscata, la 500 ml alcool 600, care se macereaza 14 zile.  Se consuma intern cate 10-15 picaturi, diluate in 50 ml apa, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de mesele principale, in cure de 3 saptamani pe luna.

Tratamentele cu tinctura pot avea efecte remarcabile, preventive si curative, in primul rand in bolile de inima si de circulatie sanguina, cum ar fi cardiopatie ischemica, angina pectorala, hipertensiune arteriala, nevroze si aritmii cardiace si edeme cardiace cu umflarea picioarelor si mainilor, ca urmare a actiunii vasodilatatoare generale si coronariene si de irigare normala a creierului si a inimii, prevenind infarctul si favorizand activitatea continua a muschiului cardiac.

La crizele de angina pectorala, manifestate prin dureri acute in zona inimii sau ca o gheara spre umarul stang, bolnavul va fi intins la orizontala, in repaus absolut si cu capul mai sus, fara masaje sau gimnastica respiratorie si va lua inghitituri rare de tinctura.

In combaterea hipertensiunii arteriale, cura cu tinctura de paducel, eventual asociata cu tinctura de talpa-gastei, se face in paralel cu o alimentatie vegetariana, cu multe cruditati, saraca in sare si fara condimente iuti.

Tinctura de paducel este benefica si in combaterea starilor de nervozitate, emotivitate excesiva, in epuizarea fizica sau psihica a organismului si in starea de oboseala, amnezie, tetanie si anxietate, determinand un somn linistitor.

Se poate sublinia ca tinctura de paducel se asociaza bine cu tinctura de valeriana (in parti egale), din care se iau cate 30-50 de picaturi de 3 ori pe zi, inainte de mese, cu efecte deosebite in bolile de inima si de nervi.

Luata in doze de 3-4 lingurite pe zi, in cure de cate o luna, tinctura de paducel are efecte exceptionale in oprirea tulburarilor de menopauza, mai ales cand se asociaza cu dieta lacto-vegetariana cu multe cruditati.

Distribuie pe: