Morcovii sunt o leguma radacina , care este folosita pentru a pregati multe feluri de mancare. Aceasta leguma vibranta este bogata in substante nutritive, sarace in calorii si are un gust delicios de care se pot bucura chiar si copiii mofturosi. Iata cateva beneficii mai importante ale morcovilor.

Sprijina sanatatea ochilor

O suta de grame de morcovi proaspeti contine de doua ori valoarea zilnica a betacarotenului, un compus care este un precursor al vitaminei A si care sustine sanatatea ochilor si a pielii. Beta-carotenul reduce riscul degenerescentei maculare, a pierderii totale a vederii si a orbirii nocturne.

Intareste sistemul imunitar

Pe langa betacaroten, morcovii contin si vitamina A (doua mii de micrograme la suta de grame de produs), care intareste sistemul imunitar, ajutand corpul nostru sa lupte impotriva diferitelor infectii. Faptul este ca vitamina A sustine activitatea celulelor T – celule albe din sange care promoveaza producerea de anticorpi si distrug celulele virale.

Efect benefic asupra pielii

Consumul de alimente bogate in beta-caroten si vitamina A ajuta la protejarea pielii de efectele nocive ale radiatiilor UV. Pentru ca aceste vitamine sa fie mai bine absorbite, acestea ar trebui consumate cu o cantitate mica de alimente grase. De exemplu, puteti adauga morcovi la o salata cu ulei de masline sau ulei de floarea soarelui sau puteti folosi o leguma coapta ca garnitura cu peste gras.

Imbunatateste functia intestinului

Morcovii au un continut ridicat de fibre. Si fibrele dietetice imbunatatesc digestia si promoveaza sanatatea intestinala generala. Morcovii cruzi contin multe fibre , deoarece gatitul legumelor descompune peretii fibrelor, facandu-l mai moale, dar mai putin sanatos.

Ajuta la slabit

Fibra din morcovi nu numai ca imbunatateste digestia, dar ajuta si la mentinerea unei greutati sanatoase. Fibrele dietetice mentin mult timp o senzatie de plenitudine, ceea ce poate duce la scaderea continutului caloric total al dietei si la pierderea treptata a kilogramelor in plus. Deci, daca vrei sa slabesti, atunci cu siguranta trebuie sa adaugi legume, inclusiv morcovi, in dieta ta.

Combate inflamatiile din corp

Desi morcovii mov nu sunt la fel de populari ca si portocalii obisnuiti, merita si un loc pe masa noastra. Morcovii mov au un continut ridicat de antociani, substante care au proprietati antioxidante si combate inflamatiile din organism. Reducerea inflamatiei este foarte importanta, deoarece poate duce la boli de inima, artrita si boala Alzheimer.

Distribuie pe: