Stilul de viata din ce in ce mai agitat, specific vremurilor in care traim, a condus in ultimii ani la afectiuni, generate de hiperactivitatea sistemului nervos, precum nervozitate, depresie, anxietate, atacuri de panica sau incapacitatea organismului de a se odihni, fenomen cunoscut in lumea medicala drept insomnie.

Studiile arata că printre cele mai eficiente plante calmante, care lupta cu succes impotriva insomniei, depresiei, anxietatii sau atacurilor de panica, se numara: sunatoarea, hameiul, paducelul, busuiocul, menta, valeriana, roinita, teiul, lavanda, sau talpa gastei.

Sunatoarea
Este una dintre cele mai vechi plante folosite in medicina naturista, de peste 2000 de ani, in tratarea depresiilor si anxietatii. Studii recente ale unor medici francezi, efectuate pe un esantion de 4000 de pacienti, au demonstrat ca o cura de 1-2 luni cu ceai sau tinctura de sunatoare, da rezultate la fel de bune precum un tratament cu antidepresive.

In afara de calmarea sistemului nervos, sunatoarea ajuta sistemul digestiv si combate insomnia.

Conurile de hamei
Folosit inca din Antichitate pentru tratarea insomniei, hameiul este un sedativ usor, placut si eficient.

Actiunea sedativa a conurilor de hamei a fost demostrata stiintific, fiind recunoscuta in prezent, si in lumea medicala.

Infuziile de hamei sunt eficiente în nevroze, insomnie, dar și in cazuri de acnee si ten gras. Din combinația hameiului cu alte plante medicinale rezultă un foarte bun produs sedativ, cu care se ameliorează sau chiar se inlatură o serie de tulburari psihice, cum ar fi cele generate de stres si suprasolicitare.

Paducelul
Cardioprotectiv prin excelență, paducelul ajută la dilatarea vaselor de sânge și scade frecvența cardiacă, fiind util în reglarea tensiunii arteriale, la valorile potrivite corpului, în special atunci când aceasta are origini nervoase. Prin acțiunea sedativă asupra sistemului nervos, fructele, frunzele si florile de paducel, ameliorează emotivitatea, stările de stres și îmbunătățește somnul.

Busuiocul
Cunoscut mai frecvent drept planta aromatica, busuiocul este considerat o plantă sfântă, fiind folosită în scopuri religioase inca din culturile vechi precrestine din Orientul Apropiat.

Astazi busuiocul este folosit pentru tratarea bolilor digestive, a nevrozelor atonice şi pentru tratarea tulburărilor cauzate de stres dar si in scop culinar.

De altfel, inca se mai utilizeaza de catre preoti in procedeul de sfintire a apei, astfel incat apa în care se înmoaie busuiocul capãtã proprietãti speciale. Fitoncidele si uleiul volatil dizolvate în apã, îi conferã proprietãti dezinfectante, reconfortante și igienice.

Menta
Fiind una dintre cele mai cunoscute plante medicinale folosită atât în sanatate cât si în cosmetică, menta are un continut important de substanţe active precum: mentol, mentonă, compuşi antibiotici, acizi organici, vitamina C, săruri si substanţe minerale. Avand o aroma deosebită si specifică, menta are proprietăți dezinfectante, cicatrizante si sedative.

Folosita mai frecvent în problemele digestive, ale aparatului respirator, ficatului sau a vezicii biliare, menta are si efect sedativ, care, in combinatie cu alte plante cu efect calmant al sistemului nervos, isi potenteaza reciproc efectele, rezultand un remediu extraordinar impotriva afectiunilor sistemului nervos.

Distribuie pe: