Boala respiratorie de origine virala sau bacteriana, pneumonia se manifesta printr-o tuse puternica. Forma sa cea mai frecventa este cauzata de pneumococ.
Virala sau bacteriana, pneumonia este o infectie respiratorie acuta care afecteaza plamanii. Pneumonie poate fi intalnita la copii , persoanele in varsta si persoanele cu un sistem imunitar slabit.
Severitatea acesteia depinde de varsta pacientului, de bolile cronice care pot fi asociate sau de germenul implicat.
Cauze
Pneumonia se poate datora:
– bacteriilor: Streptococcus pneumoniae (pneumococ) , Haemophilus influenzae , Legionella pneumophila , stafilococ, Mycoplasma pneumoniae , Chlamydia pneumoniae , Klebsiella pneumoniae …
– virusuri;
– ciuperci, mai rar.
Peste treizeci de agenti infectiosi diferiti pot fi responsabili pentru pneumonie. Cel mai frecvent este cel cauzat de pneumococ.
Simptome
Cele simptome de pneumonie sunt mai mult sau mai putin severe , in functie de germen implicat, varsta si starea persoanei afectate.
Cel mai frecvent tip de pneumonie, cel cauzat de pneumococ, se poate manifesta brusc prin: dureri in piept sau zona coastelorm, febra (pana la 41 ° C) ; frisoane; dificultati de respiratie; oboseala generala; tuse ; sputa (sputa galbena, verde, purulenta).
Exista si forme de pneumonie mult mai atenuate in debut si simptome, atunci cand sunt virale de exemplu.
Sfaturi de prevenire
Diferite vaccinuri pentru a proteja impotriva pneumoniei
Impotriva pneumoniei pneumococice exista un vaccin . Acest vaccin pneumococic 13-valent33 (VPC13) (Prevenar 13) a devenit obligatoriu pentru bebelusi din ianuarie 2018 (3 injectii, prima la varsta de 2 luni, a doua la 4 luni, apoi un rapel la 11 luni) si copiii sub 11 luni. 2 ani. De asemenea, este recomandat adultilor imunocompromisi, celor cu boli cronice precum diabetul sau boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC). Vaccinul pneumococic cu 13 valente protejeaza impotriva a 13 tipuri de pneumococi (din 90).
Un alt vaccin, cel pneumococic 23-valent (Pneumovax ), acopera un numar mai mare de tulpini si poate fi utilizat doar de la varsta de 2 ani. Acesta completeaza vaccinul 13-valent pentru a suplimenta protectia persoanelor cu risc de infectii grave. Termenul de protectie este de trei pana la cinci ani.
Aceste vaccinuri pneumococice 13-valent33 si 23-valente sunt acoperite in proportie de 65% de Medicare.
Impotriva pneumopatiilor cauzate de bacteria Haemophilus influenzae exista vaccinul Hib (impotriva infectiilor invazive cu Haemophilus influenzae tip b ). Aceasta vaccinare a devenit obligatorie la copii de la 1 ianuarie 2018 (trei doze: la 2 luni, 4 luni si rapel la 11 luni). Se efectueaza pentru toti copiii, in combinatie cu vaccinuri impotriva difteriei, tetanosului, poliomielitei, pertussis si hepatitei B. Este acoperit in proportie de 65% de Medicare.
La varstnici (de la 65 de ani) sau fragili, este de preferat sa fie vaccinati anual si impotriva gripei sezoniere .