Toamna, aroma gutuilor este atat de imbietoare incat ne-am gandit sa coacem o prajitura delicioasa. Iata reteta unui deliciu simplu de pregatit.
Pentru o formă de 28cm am folosit: 1 kg gutui, 50 g unt, 100 g zahăr pentru blat şi 100 g zahăr pentru aluat, 4 linguri făină, 4 linguri de ulei, 4 ouă, 2 linguriţe zahăr vanilat (2 pliculeţe), un praf de copt, opţional, puţină scorţişoară pentru ornat.
Curăţăm gutuile pe rând, le tăiem în sferturi şi le curăţăm de seminţe. Le putem lasă aşa sau le tăiem cubuleţe pe care le aruncăm repede într-un bol cu apă şi puţînă zeamă de lămâie, că să nu se înroşească.
Ungem o cratiţă cu unt, punem gutuile scurse de apă, presăram peste ele 100 de grame de zahăr şi restul de unt tăiat bucăţele.
Dăm la cuptor, la 180 de grade vreo 20 de minute, până zahărul se topeşte şi gutuile se rumenesc puţin. Lăsăm să se răcească până ne ocupăm de blat.
Separăm ouăle, iar albuşurile le batem spumă tare. Adăugăm zahărul, lingură cu lingură, zahărul vanilat, mixand în continuare. Punem şi gălbenuşurile unul când unul, uleiul şi făină amestecată cu praful de copt. Amestecăm compoziţia cu grijă pentru că să rămână aerată şi o turnam peste gutui.
Coacem prăjitură la 180 de grade vreo 30 – 40 de minute, până se colorează frumos şi trece testul scobitorii.
Trecem un cuţit subţire între pereţii prăjiturii şi cratiţă, că să se dezlipească şi cu o mişcare rapidă răsturnăm prăjitură pe un platou.
Când se răceşte, presăram puţină scorţişoară şi ne delectam cu o prăjitură simplă şi aromată, cu gust de toamna.