Dintre leacurile practicate în vechime s-au păstrat și leacurile cu hrean. Bunicii și străbunicii noștri foloseau atât rădăcina, cât și frunzele în scop medicinal.

Această plantă încălzește tot corpul și ajută la restaurarea acestuia. Are efecte stimulente. Înlătură răceala și congestiile. Acțiunea sa se îndreaptă în mod special către sistemul respirator și sistemul digestiv.

Cataplasma cu hrean

Cataplasma cu hrean este bună la junghiuri, dureri de cap și guturai.

Hreanul se dă pe răzătoare și se amestecă bine cu puțină făină. Pasta se întinde între două pânze curate și se aplică pe zona afectată de junghiuri. Sau se pune pe ceafă pentru dureri de cap sau guturai.

Se lasă să acționeze 15-30 de minute. Dacă apar usturimi sau iritații se îndepărtează.

O altă mențiune este că frunzele de hrean ameliorează durerile de cap dacă sunt puse pe ceafă.

Sirop de hrean cu efecte tonice

Persoanele bolnăvicioase și slăbite pot bea sirop de hrean. Se pun 200 g de hrean ras la macerat în 400 ml de vin alb. Se adaugă și 5 g de scorțișoară. Apoi se fierbe amestecul 3 ore și s strecoară.

În siropul obținut se adaugă 500 g de sirop din zahăr (sau miere). Se administrează câte 2 linguri de sirop pe zi.

Suc de hrean

Sucul obținut din frunzele de hrean stoarse ajută la curățarea sângelui. Este bun și pentru durerile reumatice și năduf în piept. Se iau câte 2-3 linguri pe zi.

Ceai din frunze de hrean

Din frunzele hreanul se poate prepara și un ceai folositor în afecțiunile gurii și gâtului. Se folosește sub formă de gargară.

Intern, dacă este combinat cu miere poate fi băut împotriva răcelii și a dificultăților de urinare.

Hrean cu miere

Pasta de hrean ras cu miere ajută la eliminarea limbricilor la copii. Citește și Hrean și oțet – leac naturist ce combate răceala și gripa.

Precauții:

Deși este atât de sănătos, hreanul nu poate fi consumat de orice persoană. Dacă este administrat în doze medicale, hreanul este sigur pentru consum.

Copiii mai mici de 4 ani nu trebuie să consume hrean, deoarece poate cauza probleme la nivelul tractului digestiv.

Hreanul este contraindicat în doze mari pe perioada sarcinii și alăptării.

Distribuie pe: