Valeriu Popa (1924 – 1997), o legendă a vindecărilor spectaculoase, a lăsat o colecţie impresionantă de reţete şi regimuri naturiste.

Printre acestea, se remarcă şi unguentul împotriva psoriazisului, propus de ‘’omul care dădea viaţă’’, aşa cum mai era numit bioterapeutul.

Simptome comune în psoriazis

Deşi diferă de la o persoană la alta, în toate cazurile de psoriazis există şi simptome comune:

Zone roşii de piele acoperite cu celule epiteliale argintii, mici zone în care pielea se descuamează, piele crăpată şi uscată care sângerează cu uşurinţă.

Senzaţie de arsură, de mâncărime şi de usturime în zonele afectate de psoriazis, ingroşarea unghiilor, inflamarea încheieturilor.

Iată şi reţeta cu ajutorul căreia multe persoane au experimentat ameliorarea simptomelor bolii:

Ingrediente:

1 litru de ulei din germeni de porumb sau 1 litru de ulei de măsline presat la rece 50 ml, alcool de 48-50 grade, 500 g ceară de albine, 50 g rădăcină de brusture, 50 g flori de arnică, 50 g răşină de brad sau propolis brut.

Mod de preparare:

Se râşnesc florile de arnică şi rădăcina de brusture. Peste pulberile de plante se toarnă alcoolul şi se lasă timp de 10 minute. Peste acestea se toarnă uleiul şi se fierbe întregul amestec pe baie de aburi, timp de 3 ore.

Amestecul se îndepărtează de pe foc şi se lasă timp de 12 ore, după care se încălzeşte din nou şi se stoarce printr-o pânză deasă. Uleiul astfel obţinut se păstrează într-o sticlă la frigider, lăsându-l la decantat până a doua zi.

Se strecoară din nou uleiul, se pune din nou la fiert pe baie de aburi, adăugându-se ceara de albine. Se lasă până când compoziţia se topeşte.

Preparatul se îndepărtează de pe foc şi se amestecă cu o spatulă de lemn, până la răcire, pentru a nu se solidifica în straturi.

Unguentul se toarnă în cutiuţe mici, care se ţin la frigider. Observaţii Dacă unguentul a ieşit prea tare, se mai adaugă ulei, iar dacă este prea moale, se mai adaugă ceară.

Pentru a fi şi mai eficient, se mai poate adăuga, odată cu ceara, 50 g răşină de brad sau propolis brut.

Aplicare: Cu acest unguent se unge zona bolnavă după fiecare baie.

Distribuie pe: