Ridichea neagră, în primul rând, drenează ficatul, eliberându-l de toxinele acumulate din cauza excesului de grăsimi, zahăr, alcool, medicamente etc, elimină bilirubina din ficat, decongestionează căile biliare, reglând producția și fluxul bilei, curăță sângele, stimulează funcțiile hepatice, previne icterul, curăță tractul urinar și rinichii, reglează tensiunea arterială și colesterolul, curăță intestinele, combate constipația și previne astmul.

Având un mare rol antioxidant, este un real ajutor și în tratamentul hepatitei de orice fel. Ridichea neagră are o acțiune puternică asupra calculilor biliari și renali, reușind să-i dizolve și apoi să-i elimine.

Ridichea neagră are în componență vitamina C, vitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B9, alături de sulf, potasiu, magneziu, fosfor, sodiu, iod, seleniu, mangan și zinc.

Datorită conținutului mare de vitamina C, ridichea neagră combate scorbutul și fortifică sistemul imunitar. Fiind o sursă importantă de fibre digestive, reglează tranzitul intestinal, previne indigestia, balonarea, meteorismul și tratează constipația.

Ridichea neagră conține de asemenea, sulforafan, un compus cu proprietăți anticancerigene, care nu permite activarea celulelor canceroase în organism și care înmulțește enzimele care elimină din corp agenții cancerigeni, înainte ca aceștia să atace celulele sănătoase.

Consumul de ridiche neagră, ține la distanță în special cancerul de colon, de prostată, cancerul ovarian, cancerul la stomac și cancerul la rinichi.

Sulforafan are un rol important și în stoparea degradării și durerilor articulațiilor, astfel că ridichea neagră se recomandă și în caz de reumatism și gută, fiind și un foarte bun antiinflamator.

Este un remediu bun și în problema rahitismului, ea contribuind la fixarea calciului, optimizând creșterea și dezvoltarea copiilor.

O cură cu ridiche neagră în sezonul rece, previne răceala și gripa. De asemenea, datorită conținutului de iod, ridichea neagră reglează excesul de hormoni tiroidieni în cazul hipertiroidismului.

Și desigur, siropul de ridiche neagră, datorită faptului că fluidifică secrețiile bronșice și este un foarte bun antiinflamator și antiseptic, se recomandă în tuse productivă, răceală, gripă și bronșită.

SIROPUL DE RIDICHE NEAGRĂ

Din păcate, majoritatea siropurilor din comerț conțin foarte mult zahăr. De aceea mai sănătos este siropul de ridiche neagră făcut acasă, cu miere.

Eu am scobit cu o lingură ridichea pe care o vedeți tăiată în poză și am umplut-o cu miere, dar nu până sus, pentru ca să aibe loc să-și lase sucul. Scobitura o voi completa cu miere, pe măsura ce siropul se bea.

Pentru o cantitate mai mare de sirop, se pot folosi mai multe ridichi negre. Se spală fără să se curețe de coajă, se taie rondele nu foarte subțiri și se pun într-un vas care să nu fie de plastic sau de metal, după cum urmează:

un strat de rondele, peste care se toarnă un strat de miere cât să le acopere, apoi se așează următorul strat de rondele, apoi din nou miere, până se termină rondelele, ultimul strat fiind de miere.

Se păstrează vasul acoperit în bucătărie ( adică nu la rece ) până când ridichile și-au lasat tot sucul și devin stafidite. Apoi se strecoară siropul obținut și se păstrează în frigider în recipente de sticlă, închise ermetic.

Din acest sirop copiii de la 1-5 ani pot bea 2-3 lingurițe pe zi, copiii între 6 – 12 ani pot bea 4-5 lingurițe pe zi iar copiii peste 12 ani și adulții pot bea 3-4 linguri pe zi, într-o cură de 2-3 săptămâni.

Pentru toată lumea acest sirop administrat chiar fără a avea vreo afecțiune, este un remediu excelent pentru fortificarea sistemului imunitar, mai ales acum, în perioada iernii.

Distribuie pe: