Oricine va gusta din ea, cu siguranta va fi incantat. Uite de ce ai nevoie!

Salata de dovlecei – Ingrediente:

– 3 catei de usturoi

– apa

– un galbenus de ou

– 250 ml ulei

– doua linguri de mustar

– 3 dovlecei mari

– sare dupa gust

– 140 g iaurt gras

Preparare:

– Curata dovleceii de coaja, taie-i in doua, scobeste-i de seminte, apoi da-i pe razatoarea mare.

– Pune apa, cu sare, pe foc, intr-o oala incapatoare.

– Cand incepe sa fiarba, pune dovleceii dati pe razatoare.

– Lasa la foc mediu, pana cand sunt fierti.

– Odata fierti, pune-i in strecuratoare, pune-i sub un jet de apa rece si lasa-i a se scurga de apa.

– Acum prepara maioneza din galbenusul de ou, mustar si ulei.

– Curata usturoiul si piseaza-l!

– Amesteca dovlecelul scurs cu maioneza si iaurt, condimenteaza cu sare dupa gust, adauga usturoiul si amesteca bine.

Cum faci salata de vinete perfectă

Deosebit de gustoasă, uşor de preparat şi savurată cu plăcere în orice anotimp, salata de vinete este un aperitiv nelipsit de pe mesele românilor. Cu maioneză sau fară, reţeta preparatului delicios o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman în lucrarea gastronomiei româneşti, „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Ingrediente:

1 kg vinete (coapte, bine colorate, tari, lungi)

1 pahar untdelemn

1 ceapă roşie, mare tare

1 lingură oţet mere

2 roşii coapte

sare, piper, după voie şi sănătate

Mod de preparare:

Se pun vinetele la fript pe foc viu, pe toate părţile, până se-nmoaie. Se curăţă imediat de cojile arse, se sărează şi se pun la scurs, pe un fund înclinat, cel puţin 1 ceas. Se toacă mărunt ceapa, se spală iute într-un şuvoi de apă rece (să-i iasă amăreala oxidată) se scurge bine de tot. Se amestecă ceapa cu oţetul.

Se toacă vinetele pastă, apoi pasta asta se freacă cu ulei, puţin câte puţin, până se-ntăreşte şi se face spumoasă. Se adaugă sosul de ceapă cu oţet (piper, dacă mai e cazul). Se ornează cu felii de roşii.

Taine: se mai pot adăuga 1-2 linguri smântână şi 3-5 căţei de usturoi pisat. Vinetele scurse şi tocate pot fi gătite şi cu maioneză. După ce au fost curăţate se amestecă cu o maioneză făcută din 2 gălbenuşuri ou, 200 ml untdelemn, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 vârf linguriţă piper măcinat, 1 lingură smântână de frişcă şi 3 căţei usturoi.