Sangerarea gingivala este una din cel mai des intalnite afectiuni ale cavitatii bucale si afecteaza aproximativ 90% din populatie. Desigur ca aceasta s-ar putea datora unei raniri (cu un aliment mai dur de exemplu), insa sangerarile care apar in mod regulat, devin persistente sau cresc in intensitate pot constitui simptome ale unei boli mai grave.

Sangerarea gingivala poate fi cauzata de:

-periajul prea puternic sau folosirea incorecta a atei dentare;
-o boala a sangelui;
-parodontoza;
-gingivita;

-modificari hormonale in timpul sarcinii;
-proteze dentare care nu se potrivesc cu structura cavitatii bucale;
-o infectie a dintilor sau gingiilor;
-medicamente anticoagulante;
-deficitul de vitamine.

Remedii și sfaturi pentru sângerările gingivale

Dacă îţi sângerează gingiile, poţi alege câteva remedii pe bază de plante, care au o acţiune blândă, dar eficientă. Acestea nu trebuie să înlocuiască însă vizita la stomatolog.

Pliculete de ceai 

Introdu un pliculet de ceai in apa clocotita timp de 3 minute, lasa-l sa se raceasca, apoi aplica-l pe gingii. Este recomandat sa-l lasi sa actioneze timp de 5 minute.

Muşeţelul

Florile de muşeţel au proprietăţi antiinflamatorii şi antiseptice, fiind recomandate pentru sângerările gingivale. Lasă la infuzat timp de 20 de minute trei linguri de flori de muşeţel într-o cană de apă fierbinte. Clăteşte şi ţine în gură cinci minute infuzia.

Lămâia

Sângerările gingivale pot apărea şi din cauza carenţei de vitamina C. De aceea, consumă legume şi fructe care conţin această vitamină, precum citricele. Acestea pot fi folosite şi extern. Masează-ţi gingiile cu lămâie sau fă gargară cu suc de lămâie, amestecat cu apă şi cu miere.

Sunătoarea

Adevărat cicatrizant şi antibiotic, sunătoarea ajută refacerea ţesutului gingival şi protejează gingiile de infecţii. Prepară o infuzie din două linguri de plantă uscată şi din 200 ml de apă fierbinte. Cu această infuzie, clăteşte-ţi gura de câteva ori pe zi.

Uleiul de cuisoare

Uleiul de cuisoare este unul dintre cele mai eficiente remedii impotriva sangerarilor gingivale. Poate opri sangerarile si reduce inflamarea gingiilor. Cum il folosesti: inmoaie o bucata de pansament in uleiul de cuisoare apoi aplica pe gingii.

Miere de albine

Mierea de albine este bogata in vitamine, minerale, are proprietati antibacteriene si nutrienti necesari pentru mentinerea sanatatii gingiilor. Nu trebuie decat sa iti masezi gingiile cu miere de albine de doua ori pe zi.

Bicarbonat de sodiu

Prepară o soluție eficientă foarte simplă dintr-o linguriță de bicarbonat și un pic de apă. Cu această pastă te vei spăla pe dinți. Eficienţa acestui remediu a fost demonstrată.

Bicarbonatul de sodiu previne apariția cariilor dentare, precum și apariția afecțiunilor gingivale, deoarece neutralizează acizii prezenți la nivelul cavității bucale. În plus, acesta reprezintă un remediu eficient pentru prevenirea gingivitei.

Distribuie pe: