11 MOTIVE PENTRU A REDUCE APORTUL SARE DE MASĂ
1. Tensiunea arterială: anumiți factori, precum excesul de greutate, lipsa exercițiului fizic, și în special, o dietă bogată în sare de masă poate crește tensiunea arterială, ceea ce duce la infarct și accidente vasculare cerebrale.
2. Accident vascular cerebral: există 2 tipuri de accidente vasculare cerebrale: accidente vasculare cerebrale ischemice, atunci când un vas de sânge este blocat și accident vascular cerebral hemoragic, atunci când un vas de sânge explodează și sângele invadează creierul.
Tensiunea arterială este unicul și cel mai important factor de risc într-un accident vascular cerebral iar sarea de masă este factorul principal care ridică tensiunea arterială.
3. Bolile coronariene: aportul crescut de sare de masă provoacă îngroșarea pereților vaselor de sânge, formand cheaguri, vasele se îngustează și se reduce aportul de sânge la inimă.
De asemenea, determină îngroșarea muschiului inimii, reducând capacitatea acesteia de a pompa sânge în corp, ceea ce duce la insuficiență cardiacă.
4. Cancerul de stomac: Bacteria Helicobacter pylori (H. pylori) produce inflamarea stomacului care se manifestă prin ulcere gastrice și cancer de stomac.
Sare de masă poate deteriora mucoasa stomacului, făcându-o mai vulnerabilă la efectele Heliobacter pylori. Sarea ajută la dezvoltarea bacteriilor și activarea acțiunii acestora.
5. Osteoporoza: o dietă bogată în sare determină pierderea calciului osos și eliminarea acestuia prin urină, ceea ce duce la o fragilitate osoasă cu predispoziție la fracturi iar hipertensiunea arterială accelerează și agravează acest proces.
6. Obezitatea: sare de masă nu determină creșterea în greutate în sine, dar îți determină starea de sete.
Dacă aceste lichide sunt băuturile răcoritoare dulci, ele pot provoca creșterea în greutate din cauza carbohidraților în exces.
7. Calculii renali și insuficiența renală: atât aportul crescut de sare de masă cât și hipertensiunea arterială pot provoca cantități crescute de calciu, dificil de eliminat de rinichi prin urină, ceea ce duce la acumularea de calciu sub forma de calculi renali.
Persoanele cu afecțiuni renale, sau cu risc din cauza infecțiilor renale sau boala Crohn, trebuie să reducă aportul de sare de masă.
8. Retenția de apă: Organismul reține până la 1,5 litri de apă în exces atunci când apotul de sare este crescut.
Pacienții cu insuficiență cardiacă, sindrom nefrotic și ciroza hepatica ar trebui să reducă drastic aportul zilnic de sare. Eliminarea apei reduce, de asemenea, din greutate, ceea ce face ca cele mai multe diete să elimine sau să diminueze, pe cât posibil, consumul de sare.
9. Astmul: Deși sare de masă nu este un motiv cauzator de astm, ea poate agrava simptomele.
10. Diabetul: sarea de masă poate crește riscul de a dezvolta diabet zaharat prin creșterea tensiunii arteriale. Aportul redus de sare ajută la reducerea riscului complicațiilor pe termen lung ale diabetului zaharat.
11. Epuizarea mineralelor: Sarea de masă epuizează calciu, potasiu și magneziu și este direct legată de bolile cardiovasculare. Ingerarea unor cantități mari de sare de masă duce la deficit de minerale.