O petrecere reusita, condimentata cu mult alcool, are pretul ei care trebuie platit: dureri de cap, ameteala, greata, stare de voma, sensibilitate crescuta la lumina si zgomote, dureri musculare si iritabilitate. Toate vin de la excesul de alcool si se resimt din plin chiar si dupa trezirea din betie. Este ceea ce se numeste mahmureala, cea care transforma prea repede distractia din seara anterioara in cosmarul de dimineata.

Cand alcoolul estre consumat in exces, corpul se umple cu toxine si reactioneaza asa cum ar proceda in cazul oricarei supradoze de droguri: incearca sa-l metabolizeze si sa scape de substantele toxice ingerate. Evident, cel mai bun mod de a preveni o mahmureala este consumul moderat de alcool, dar asta nu se intampla intotdeauna. Insa, daca va mentineti hidratat si mancati bine atunci cand consumati alcool in exces, efectele mahmurelii sunt diminuate.

Pe de alta parte, cel mai bun si sigur remediu contra mahmurelii este timpul. In timp, mahmureala trece de la sine, dar putini oameni chiar au timp sa aplice aceasta „cura”. Din fericire, exista cateva remedii la care puteti apela in caz de „urgenta”.

Bananele

Bananele sunt cel mai bun prieten! In timp ce consumati alcool, o multime de potasiu se pierde din organism. Consumul unei banane, care contine in mod natural potasiu, va ajuta sa va revigorati. Tot ce trebuie sa faceti este sa o curatati de coaja si sa o mancati.

Ghimbirul

Ghimbirul a fost mult timp folosit pentru a trata greata si raul de mare. Si, din moment ce mahmureala aduce destul de mult cu raul de mare, acest remediu poate face minuni. Puteti bea o bere de ghimbir sau un ceai de ghimbir. Taiati 10 – 12 felii de radacina de ghimbir proaspat si combinati cu 4 cesti de apa. Se pune la fiert timp de 10 minute, se strecoara si se adauga sucul de la o portocala, sucul de la o jumatate de lamaie si 1/2 ceasca de miere.

Miere si lamaie

Un leac il poate reprezenta mierea cu lamaie si apa fiarta. Usor de inghitit, aceasta bautura reface fluidele si zaharurile pierdute in cazul unei mahmureli. Este vital, totusi, sa se foloseasca miere in loc de zahar alb. Mierea contine fructoza, care ajuta la metabolizarea alcoolului. Se fierbe 1 cana de apa si se amesteca in miere si suc de lamaie, dupa gust.

Orez, paine prajita sau supa

Mancarea este, probabil, ultimul lucru la care ati vrea sa va uitati in timp ce sunteti mahmur, dar este nevoie si de energie. Incepeti cu o supa, pana cand simtiti ca puteti manca si ceva solid. Apoi incercati alimente usor de digerat, cum ar fi painea simpla prajita sau orezul.

Gheata

Puneti o compresa cu gheata pe frunte. Zdrobiti gheata intr-o punga de plastic, inveliti-o intr-un prosop uscat si aplicati acolo unde simtiti ca va doare. Sau doar spalati un prosop cu apa rece si puneti-l pe frunte.

Sucul natural

Sucul, in special cel proaspat stors din portocale, va contribui la cresterea nivelului de zahar din sange si va ajuta la ameliorarea unora dintre simptomele mahmurelii. Cu toate acestea, in cazul in care sunteti deranjat la stomac, renuntati la sucurile acide din citrice, si treceti la sucuri de mere.

Zeama de varza

Traditionala zeama de varza acra este un remediu popular arhicunoscut si recunoscut. De asemenea, sunt bune si ciorbele acre, dar nu grase, pentru ca vor obosi si mai mult ficatul, si asa chinuit de alcool. In definitiv, orice aport de lichide este binevenit in cazul unei mahmureli, ceea ce ne duce la urmatorul remediu.

Apa

Pe langa timp, apa potabila este cel mai simplu si mai bun remediu pentru mahmureala. Deshidratarea produsa de alcool este, de fapt, cea care determina o mare parte din disconfortul asociat cu mahmureala. Cat mai multa apa consumata va va face sa va simtiti tot mai bine. De asemenea, inainte sa va culcati – fiind deja in stare de ebrietate – beti cat mai multa apa. Va va face mahmureala de la trezire mult mai suportabila.

Distribuie pe: