1. Decolorarea pielii (Icter)

Unul din semnele timpurii ale problemelor la ficat se referă la faptul că ficatul nu va mai fi capabil să filtreze toate toxinele pe care le ingerăm.

Împreuna cu aceasta e posibilă o creştere a bilirubinei, care este un pigment biliar – bila fiind o substanţă produsă de ficat ca să ajute digestia.

Corpul nu poate evacua bilirubina produsă in exces, în acest caz surplusul se va acumula în sistemul circulator şi ca rezultat pielea capătă o nuanţă mai galbenă.

Îngălbenirea poate să afecteze unghiile, vârfurile degetelor, deasemeni ochii. Acest simptom este cunoscut ca icter.

2. Modificări în culoarea urinei şi/sau a scaunului

Dacă observăm orice modificare în culoarea urinei când mergem la toaletă, aceasta ar putea indica de asemenea o problemă la ficat.

Atunci când bem suficiente lichide, urina ar trebui să fie deschisă la culoare şi cel mai adsesea, clară. Dacă urina iese constant mai închisă la culoare (din cauza excesului de bilirubină în sistemul circulator), aceasta este o indicaţie despre o posibilă problemă la ficat.

Poate si să afecteze scaunul. O funcţionare defectuasă a ficatului poate să se reflecte într-o culoare mai deschisă a scaunului, mai roşiatică sau mai inchisă decât de obicei.

3. Stări de oboseală

Dacă persoana resimte stări dese de oboseală sau slăbiciune, acestea iarăşi pot indica disfuncţii ale ficatului. Atunci corpul trebuie să muncească mai mult pentru a supravieţui.

În consecinţă, corpul va spune că are nevoie de mai multă odihnă. Dacă stările de oboseală sunt însoţite de oricare altesimptome descrise aici, atunci trebuie mers de urgenţă la doctor pentru a vedea ce se petrece.

4. Pierderea apetitului

Deşi pierderea apetitului este prezentată ca un semn timpuriu de probleme la ficat, de regulă nu apare decât atunci când disfuncţiile ficatului au progresat.

Dacă pierderea apetitului e însoţită de oricare din restul simptomelor prezentate, ar fi bine sa mergi la doctor, pentru a vedea cu exactitate despre ce este vorba.

5. Retenţia de fluide

Poate fi un alt semnal distinctiv al ficatului slăbit. Afectează laba piciorului, gleznele şi picioarele, care se umflă. Când se apasă pielea umflată, pe locul respectiv rămâne un semn care se păstrează încă câteva secunde după ce locul nu mai e apăsat.

6. Starea generală de rău

Deşi acest simptom particular poate fi mai greu de detectat, starea generală de rău poate fi printre semnele disfuncţiei ficatului.

Se referă la faptul că un ficat care nu lucrează la întreaga capacitate nu va filtra corect şi eficient toxinele din sistemul circulator, ceea ce se poate reflecta în multe feluri, incluzând probleme ale pielii, dureri de cap, iritabilitate.

Distribuie pe: