Sfecla rosie face parte din aceeași familie cu loboda si spanacul. Frunzele de sfeclă au un gust amar si sunt bogate în clorofilă. Desi sunt amare, frunzele au o valoare nutritivă mai mare decât rădăcina de sfecla.

Probleme de sănătate tratate cu sfecla rosie

Acidoza: alcalinitatea sfeclei este esențială și eficientă în combaterea acidozei.

Anemia: Sfecla roșie conține fier, magneziu şi vitamina B6, putând combate anemia, stimulând procesul de formare a globulelor roșii. Se recomandă o cură timp de o lună de zile, câte 150 grame de sfeclă roșie crudă, o dată la două-trei zile.

Ateroscleroza, ischemie cardiacă: Rădăcina de sfeclă conține substanțe care împiedică oxidarea colesterolului, prevenind procesul de îngroșare a vaselor de sânge. Cura are o durată de una până la două luni, perioadă în care se consumă câte 150 grame, alternativ, ca suc şi ca salată, sfecla putând fi fiartă sau crudă.

Hipertensiunea arterială poate fi şi ea tratată cu ajutorul sfeclei, și în cazul acesteia obţinându-se rezultate spectaculoase. O jumătate de pahar de sfeclă roșie pe zi scade tensiunea arterială cu până la 20 la sută din valoarea sa inițială.

Cancerul: Sucul de sfeclă roșie și salata preparată din acest aliment sunt cele mai bune pentru tratarea și prevenirea tumorilor canceroase. Sfecla roșie conține enzime și substanțe cu proprietăți antitumorale.

Sfecla roșie consumată în mod regulat previne și tratează leucemia, cancerul pulmonar, cancerul de colon, cel rectal și cel gastric datorită faptului că aceasta este bogată în substanțe antioxidante. Rădăcina de sfeclă roșie face minuni în cazul cancerului de prostată sau de sân, precum şi în cancerul testicular.

Leucemia Pentru tratarea acestei boli grave, leucemia, se recomandă o cură de sfeclă roșie, cură ce presupune consumul a 450 ml de suc de sfeclă, țelină şi morcov, zilnic, pe o perioadă de 60 de zile, urmată de 15 zile de pauză, după care poate fi reluată.

Terapia cu sfeclă roșie este puternică și nu este contraindicată în cazul în care pacientul urmează un tratament medicamentos sau naturist.

Constipație Rădăcina de sfeclă rosie conține polizaharide și fibre care ajută la combaterea constipației. Se poate consuma sfeclă roșie crudă sau fiartă amestecată cu hrean şi miere ajungând la un consum zilnic de până la 150 de grame.

Tulburările oculare Consumul de sfeclă roșie previne apariția tulburărilor oculare datorită conținutului de luteină și zexantină.

Ulcer gastric: Se amesteca miere cu sucul de sfecla si se bea de doua sau de trei ori pe săptămână, pe stomacul gol (mai frecvent în cazul în care corpul tau este obisnuit cu sucul de sfecla). Aceasta ajută la accelerarea procesului de vindecare.

Diabetul Sfecla roșie este unul dintre alimentele recomandate pentru stabilizarea glicemiei pacienților cu diabet de tip I şi II. Având un gust dulce pronunțat, sfecla roșie conține fibre alimentare și compuși cu un efect uşor hipoglicemic, putând fi consumată şi de către diabetici. Are efecte diuretice şi previne complicațiile cardiovasculare ale diabetului.

Bolile renale, precum infecțiile și calculii renali pot fi combătute prin intermediul consumului de sfeclă roșie. Se prepară un amestec din 100 ml suc de sfeclă roșie şi 400 ml suc de morcovi, care este un puternic diuretic. Acesta poate ajuta şi la eliminarea mai ușor a calculilor, având un efect relaxant asupra musculaturii netede.

Hepatita cronică Sucul de sfeclă roșie protejează celulele hepatice, ajută la regenerarea acestora și le stimulează să funcționeze normal.

Sfecla roșie este un adevărat aliat al ficatului și previne totodată evoluția hepatitelor cronice spre ciroză sau spre cancerul hepatic. De asemenea, sfecla roșie poate face minuni şi în cazul în care aveți aşa zis – „ficat gras”, ca urmare a unei intoxicații sau a unei otrăviri.

Distribuie pe: