1. Bea apă
Deși multe persoane care rețin apă tind să bea mai puține lichide tocmai ca să scape de această problemă, recomandarea este exact invers. După dictonul „cui pe cui se scoate”, o hidratare corespunzătoare poate duce la eliminarea retenției.
2. Consumă alimente cu efect diuretic și elimină excesul de sare, cofeină și alcool.
Alimentele cu efect diuretic sunt:
Anumite legume și condimente: ceapa și usturoiul, țelina, sparanghelul, pătrunjelul, frunzele de păpădie, leurda, ienupărul, mătasea de porumb, ghimbirul, cozile de cireșe.
Acestea se folosesc în salate și mâncăruri gătite, iar din mătase de porumb și cozi de cireșe se face ceai duretic. Acesta contribuie la eliminarea lichidelor reținute în exces în corp și, în plus, elimină și nisipul pe care unele persoane îl formează la rinichi.
Anumite fructe: pepenele verde, ananasul, grepfrutul, zmeura și prunele. Aceste fructe trebuie consumate proaspete și fără adaos de zahăr.
De asemenea, ai girjă la consumul de sare. Multe alimente conțin sare în mod natural, iar altora le adăugăm noi, de multe ori mai multă decât ar fi necesar. Limitează-te la a pune peste mâncăruri cel mult 6 g de sare pe zi.
Cofeina și alcoolul trebuie și ele consumate cu moderație, nu mai mult de o cană de cafea cu cofeină pe zi și nu mai mult de un pahar cu vin.
Nutriționistul Alina Stoica ne recomandă două mijloace naturale și simple prin care putem trata retenția de apă.
1. Smoothie verde
Acest suc verde cremos conține apio, broccoli (2 buchețele), avocado (jumătate), ghimbir (o bucățică mică) și semințe de chia (2 lingurițe).
Este vitaminizant, stimulent al metabolismului și tonic imunitar, suficient de consistent, hrănitor și energizant încă să poată înlocui un mic-dejun tradițional.
Ingredientele se curăță, se taie bucăți și se mixează în blender cu jumătate de pahar de apă, sau mai multă, în funcție de textura dorită (mai cremoasă sau mai lichidă).
Din compoziția obținută se poate păstra o cantitate pentru a obține o supă-cremă rece. Se toarnă într-o farfurie și se presară semințe de chia și se decorează cu frunzulițe de busuioc și pătrunjel verde.
În cantitatea rămasă, pentru smoothie, se mai poate adăuga puțină apă și suc de lămâie.
2. Supă de legume
Această supă conține broccoli, rădăcină de țelină, apio, dovlecel, pătrunjel și busuioc (sau alte mirodenii, după gust).
Se taie legumele cubulețe, cu excepția tulpinii apio. Se pune apa la fiert, și după ce începe să clocotească, legumele se lasă să fiarbă 10 minute, nu mai mult. După ce s-au înmuiat, se scurg de apă și se mixează în blender împreună cu tulpina crudă de apio, până rezultă o compoziție cremoasă, omogenă.
Se adaugă sare și câte puțină apă, până atingeți consistența dorită. Se pot adăuga diverse mirodenii: busuioc, cimbru, rozmarin, ghimbir. Se decorează cu frunze de apio sau pătrunjel proaspăt.