Floarea de păpădie este regina plantelor medicinale de primăvară. Are o putere detoxifiantă extraordinară.

Datorită faptului că determină purificarea sângelui de toxine, păpădia îmbunătățește sănătatea întregului organism.

Consumul de păpădie este util pentru persoanele cu ficatul obosit, probleme renale și intestinale, dereglări ale glandelor, circulație sângelui deficitară.

Rețetă – Sirop de păpădie

Ingrediente:

300 g flori de păpădie, 1 litru apă rece, 1 kg zahăr brut, 1 lămâie (opțional).

Preparare:

Florile se culeg din zone nepoluate, la amiază, pe vreme însorită. Spălați florile cu apă rece și așezați-le pe un prosop pentru a se zvânta.

Lăsați-le într-un loc în care bate soarele, până se usucă bine. Scoateți cu mâna sau tăiați cu un cuțit, petalele, cât mai aproape de baza verde.

Puneți petalele într-o cratiță și turnați peste ele apa. Puneți vasul pe foc și după câteva clocote, opriți focul. Acoperiți cratița cu capacul și lăsați păpădia la infuzat peste noapte într-un loc răcoros.

A doua zi, strecurați infuzia printr-o sită. Cu dosul unei linguri, presați florile din sită pentru a stoarce tot lichidul.

Turnați infuzia din nou în cratiță. Adăugați zahărul și sucul de lămâie și amestecați.

Se fierbe la foc mic, pentru a nu distruge nutrienții, circa o oră și jumătate, amestecând din când în când cu o lingură de lemn.

Opriți focul când lichidul a căpătat consistența unui sirop (care nu se împrăștie după ce se răcește). După ce s-a răcorit, turnați siropul într-un borcan de sticlă și păstrați-la frigider, închis ermetic.

Acest sirop minunat se poate consuma ca atare, pe pâine, se poate folosi la clătite sau la deserturi.

De asemenea, se poate dilua cu apă, ca un sirop de fructe. Siropul are un gust plăcut și efecte bune asupra ficatului și sângelui, acționând ca un tonic și depurativ.

În loc de zahăr puteți folosi miere, sau 1 parte zahăr, 1 parte miere.

Precauții și contraindicații:

Păpădia nu este indicată persoanelor care suferă de afecțiuni digestive (ulcer gastrită, esofagită de reflux), nici persoanelor alergice la această plantă.

Distribuie pe: