400 g flori de soc curatate de tulpini, 1,5 kg miere/zahar, 4 lamai, 2 L apa.

1. Spala socul si curata fiecare inflorescenta in parte, separand floricelele de partea verde a plantei. Trece dintii unei furculite prin fiecare inflorescenta, impingand florile intr-un castron.

2. Intr-un borcan de muraturi, asaza florile de soc astfel curatate, miere sau zaharul, coaja de la cele 4 lamai si sucul lor.

3. Pune apa la fiert intr-o cratita incapatoare. Cand apa a dat in clocot, toarn-o direct peste restul de ingrediente, in borcanul de muraturi.

4. Amesteca bine si lasa compozitia la frigider pentru 2 zile. Strecoara siropul de soc dupa doua zile si toarna-l intr-un recipient de sticla sterilizat (fiert minim 10 minute), cu dop perfect etans.

5. Astfel depozitat, siropul poate fi pastrat pentru 1-2 saptamani sau chiar mai mult la frigider.

6. In situatia in care doresti sa pastrezi siropul de soc pentru mai mult timp, adauga 1-2 pliculete de sare de lamaie (acid citric), conservant ce te poate ajuta sa pastrezi siropul de soc pentru 3-6 luni la frigider sau in camara.

Preparatele din flori, fructe sau scoarta de soc sunt diuretice, sudorifice, antireumatismale, laxative, emoliente, galactogene si antiinflamatoare.

Are efecte laxative, vitaminizante, mineralizante, tonic nervos si fizic, combate varsaturile pe fond nervos, stimuleaza activitatea rinichilor, combate infectiile urinare.

Benefic in afectiuni ale aparatului respirator, faringita, bronsite, amelioreaza tusea, eficient si in guta si reumatism.

Mareste cantitatea de lapte la mamele care alapteaza, ajuta la eliminarea apei din tesuturi, benefic in obezitate si eficient in constipatie.

Preparatele din soc sunt indicate in edeme, infectii si litiaza urinara, guta, reumatism, constipatie, afectiuni oculare (conjunctivita, blefarita), eczeme, urticarie, furuncule, gripa, bronsita, astm.

Extractele din fructe de soc sunt un puternic aliat in lupta contra bolilor degenerative si a celor canceroase

Distribuie pe: