Socata, știu toți românii, este una dintre băuturile răcoritoare ale copilăriei.

Socul este o plantă amară, iute şi răcoritoare. Scade temperatura, reduce inflamaţiile, calmează iritaţiile şi are proprietăţi diuretice.

1. Rețeta simplă

Ingrediente: 8 litri apă, 1 kg zahăr, 3 lămâi mari, 10 flori mari de soc

Mod de preparare – Apa și zahărul se pun la fiert și se lasă până când se dizolvă zahărul. Apoi se adaug sucul de la cele 2, 3 lămâi și se mai lasă să clocotească un pic, câteva minute.

Florile de soc bine spălate se adaugă în oală și se amestecă bine. Vasul se lasă o zi într-un loc călduț. Apoi se strecoară și se pune socata în sticle.

Ele rezistă la frigider câteva saptămâni. Se serveste rece!

2. Socată – Rețeta tradițională cu drojdie

Socata se poate prepara și în alt fel, după rețeta tradițională.

Aceasta este cunoscută sub numele de socată cu drojdie și este foarte ușor de preparat, numai că trebuie lăsată 2, 3 zile, timp în care se amestecă zilnic.

Ingrediente: 10-12 flori mari soc, 1 kg de zahăr, 2-3 lămâi mari, 8 grame drojdie proaspătă, 8 litri de apă rece.

Este nevoie și de un borcan mare, în care să încapă toate ingredientele.

Mod de preparare – Socata după rețeta tradițională nu necesită fierbere. Florile de soc se pun pe fundul borcanului, apoi se adaugă zahărul, sucul de la lămâi și coaja de la lămâi tăiată felii.

Se adaugă apă doar atât cât să acopere totul și se lasă până a doua zi să se macereze. A doua zi se umple borcanul cu apă, se adaugă drojdia și se acoperă borcanul cu un tifon.

Se lasă la fermentat 2 sau 3 zile. Timpul necesar depinde de temperatura locului respectiv.

Ca să îți dai seama când este gata socata, e suficient să o guști. Până când este gata se amestecă în borcan dimineața și seara. Apoi se pune în frigider.

 

Distribuie pe: