Fitoterapeutul Constantin Milica citeaza in una din cartile sale efectele extraordinare ale sunatoarei asupra sanatatii emotionale, spunand ca aceasta planta ajuta la re-echilibrarea hormonala si nervoasa.

Sunatoarea este clasificata printre cele mai bune antidepresive naturale.

A fost folosita ca remediu pentru diferite afectiuni – indeosebi ale pielii si ale sistemului nervos – inca de pe vremea grecilor antici.

Are proprietati antibacteriene, antivirale, antioxidante si antiinflamatoare.

Cercetarile sugereaza ca sunatoarea poate fi folosita ca remediu pentru ameliorarea simptomelor fizice si emotionale la femeile cu sindrom premenstrual (crampe, pofte alimentare, sensibilitatea sanilor, iritabilitate), precum si a simptomelor de menopauza (anxietate, tulburari de dispozitie).

Sunatoarea imbunatateste starea de spirit la persoanele cu tulburari afective sezoniere (depresia de iarna), cauzate de lipsa luminii solare.

Poate fi utila si in caz de tulburare obsesiv-compulsiva sau fobie sociala.

Cum se utilizează?

Ne putem folosi de beneficiile acestei plante consumand-o sub forma de ceai sau tinctura.

Ceaiul se prepara dintr-o lingurita de planta la 1 cana de apa clocotita. Se beau cate 2 cani de ceai pe zi, inainte de mese, iar ultima cana seara, inainte de culcare.

In cazul tincturii, aceasta se poate administra in cure de lunga durata, conform prospectului.

Precautii si contraindicatii

Desi este mai eficienta decat antidepresivele sintetice precum Prozac, Citalopram, Paroxetin (Paxil), si are mai putine efecte secundare decat acestea, sunatoarea poate interactiona cu numeroase medicamente.

Nu luati aceasta planta concomitent cu un tratament cu medicamente antidepresive, anti-trombotice, imunosupresoare, anti-histamine si anti-tusive, fara sa cereti sfatul medicului.

Distribuie pe: