Această verdeață cu o aromă primăvăratică de usturoi este înzestrată cu proprietăți medicinale uimitoare: imunostimulatoare, antibacteriene, antiseptice, antivirotice, antifungice, expectorante și bronhodilatatoare.

Substanțele din leurdă ajută sistemul imunitar să pună în mișcare celulele imunitare care ne apără de agenții infecțioși.

La nivelul sistemului circulator, leurda curăță sângele, scade tensiunea arterială, previne formarea cheagurilor de sânge, ajută la dilatarea și menținerea elasticității și flexibilității arterelor, previne colesterolul și ateroscleroza.

Tinctură de leurdă – rețetă

Modul de preparare este cât se poate de simplu. În rețeta doctorului biolog și cercetător științific Virginia Ciocan se folosește și lămâie, însă puteți renunța la ea.

Luați un borcan cu capac. Umpleți-l pe trei sferturi cu frunze de leurdă spălate, stoarse bine și tocate mărunt, ca pe zarzavat. Adăugați zeama proaspăt stoarsă de la 1 lămâie și se adaugă puțină apă. Dacă lămâia este bio, tăiați-o cubulețe cu tot cu coajă și puneți-o în borcan, peste leurdă.

Amestecați, puneți capacul și lăsați plantele la macerat de seara până a doua zi (8-10 ore). Umpleți apoi borcanul cu alcool alimentar de 70 de grade, rachiu sau palincă naturală.

Amestecați cu o lingură de lemn și puneți capacul. Lăsați plantele la macerat timp de 10 zile, amestecând zilnic cu lingura în borcan. După trecerea perioadei de macerare, se strecoară tinctura și se păstrează în sticluțe brune (închise la culoare).

Se ia câte 1 linguriță, de 2-3 ori pe zi. Se fac cure de 1-3 luni. Această miraculoasă tinctură este utilă în toate afecțiunile în care este recomandată leurda.

Cercetătoarea Virginia Ciocan ne enumeră o pleiadă de boli în care leurda acționează ca un remediu de mare preț: infecții diverse, afecțiuni digestive, afecțiuni cardiovasculare, boli renale și urinare, tumori bucale, pulmonare, esofagiene, tiroidiene, genitale, vezicale și colonice, cancere, afecțiuni genitale, îmbătrânire prematură.

Distribuie pe: