Indiferent dacă vă recuperați de o boală sau o intervenție chirurgicală, alimentele și băuturile pe care le consumați vă pot ajuta sau va pot împiedica recuperarea.
Multe alimente, inclusiv fructe, legume, grăsimi sănătoase și surse de proteine, s-au dovedit că reduc inflamația, îmbunătățesc funcția imunitară si promovează vindecarea:

1. Legume formate din frunze verzi 

Legumele formate din frunze verzi precum kale, spanac, rucola, etc. sunt ambalate cu nutrienți care scad inflamația, sporesc funcția imunitară și îmbunătățesc vindecarea rănilor, făcându-le alegerea perfectă pentru a promova recuperarea.

2. Oua

În urma intervenției chirurgicale, corpul tău are nevoie de proteine ​​semnificativ mai multe decât doza zilnică recomandată (DZR) de 0,8 grame per kg de greutate corporală.

Societatea Americană pentru Recuperare Îmbunătățită recomandă 1,5-2 grame per kg de greutate corporală după operație. Aceasta este egală cu 105–135 de grame pentru o persoană de 68 kg.

3. Somon

Somonul este ambalat cu proteine, vitamine B, seleniu, fier, zinc și grăsimi omega-3. Mai mult, studiile arată că grăsimile sale omega-3 pot promova vindecarea rănilor, pot spori răspunsul imun și pot reduce inflamațiile atunci când sunt luate sub formă de supliment.

4. Fructe de padure

Fructele de padure sunt pline de nutrienți și compuși vegetali care pot ajuta la susținerea redresării corpului. De exemplu, fructele de pădure furnizează o cantitate bogată de vitamina C, care favorizează vindecarea rănilor prin stimularea producției de colagen – cea mai abundentă proteină din corpul uman.

5. Nuci și semințe

Nucile și semințele precum migdalele, nucile, nucile pecan, semințele de floarea soarelui și semințele de cânepă sunt o alegere excelentă pentru alimentarea corpului în timpul procesului de recuperare. Aceste alimente furnizează proteine ​​pe bază de plante, grăsimi sănătoase și vitamine și minerale care susțin vindecarea.

6. Carnea de pasare

Aminoacizii specifici, care sunt blocurile de proteine, joacă un rol important în vindecarea rănilor și a funcției imunitare. Carnea de pasăre, inclusiv puiul și curcanul , ambalează glutamină și arginină, doi aminoacizi care pot ajuta la recuperare și vindecare.

7. Organe de animale

Organele de animale sunt unele dintre cele mai hrănitoare alimente pe care le puteți mânca. Se mândresc cu numeroase substanțe nutritive care suportă imunitatea, inclusiv vitamina A, fier, zinc, vitamine B și cupru, care sunt necesare pentru producția de țesut conjunctiv și colagen.

8. Legume crucifere

Legumele crucifere precum conopida, broccoli, varza de Bruxelles și kale sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor impresionante pentru sănătate. Acestea pot susține recuperarea datorită varietății lor numeroase de vitamine, minerale și antioxidanți.

9. Crustacee

Crustaceele precum stridii, midii și scoici sunt încărcate cu nutrienți – în special zinc – care pot favoriza recuperarea. Zincul este crucial pentru funcționarea imună sănătoasă. Acest mineral poate ajuta, de asemenea, să accelereze recuperarea și să promoveze vindecarea rănilor, făcând crustaceele excelente pentru recuperarea în urma operației.

10. Cartofi dulci 

Mâncarea alimentelor sănătoase cu conținut ridicat de carbohidrați , cum ar fi cartofii dulci, este importantă pentru recuperare. Carbohidrații nu furnizează numai energia necesară pentru vindecarea celulelor, ci și enzime precum hexokinază și citrat sintaza, care ajută la repararea plăgilor.

Distribuie pe: