Tromboza venoasa, numita si flebita, este o afectiune in care un vas de sange este blocat de un cheag. Cand este profunda, pot rezulta complicatii grave. Care sunt simptomele sale? Cum se previne aceasta boala venoasa? Raspunsuri.

Tromboza venoasa superficiala / profunda: care sunt diferentele?

Numita si periflebita, sau flebita superficiala, tromboza venoasa superficiala se caracterizeaza prin formarea unui tromb intr-una din venele retelei superficiale a corpului, adica aproape de suprafata corpului.

Printre simptomele sale, inflamatia si durerea in partea afectata, care capata o culoare usor portocalie. Daca complicatiile asociate sunt mai putin importante decat in ​​cazurile de tromboza venoasa profunda, tratamentul medical este esential pentru ameliorarea simptomelor.

Sunt prescrise analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene si medicamente anticoagulante. Purtarea de ciorapi de compresie poate fi recomandata si pacientilor cu simptome de tromboza venoasa superficiala.

In tromboza venoasa profunda(TVP), trombul este situat intr-o vena profunda. Dupa cum s-a mentionat, aceasta afectiune reprezinta o urgenta medicala, deoarece daca cheagul migreaza catre tractul pulmonar, poate provoca o embolie.

Prin urmare, este esential sa se acorde atentie simptomelor asociate acesteia, in special dureri severe la nivelul coapsei sau gambei insotite de edeme mai marcate si mai extinse decat in ​​cazul trombozei venoase superficiale.

Un sentiment de caldura, o crestere a temperaturii corpului si roseata a pielii sunt, de asemenea, semne de avertizare ale flebitei profunde.

Cele mai frecvente semne si simptome de tromboza venoasa profunda care apar la nivelul membrului afectat sunt:

Marirea in volum (umflarea) unui singur membru inferior

Durere, sub forma de crampa musculara, care frecvent incepe la nivelul gambei

Roseata, paloare sau culoare vinetie a pielii

Cresterea temperaturii la nivelul pielii

Daca trombul se formeaza intr-o vena de la nivelul membrului superior, simptomele sunt:

durere la nivelul gatului sau umarului, durere care iradiaza de la nivelul bratului la antebrat, umflatura la nivelul bratului sau mainii, roseata, paloare sau culoare vinetie a pielii, caldura locala, slabiciune musculara la nivelul mainii.

Distribuie pe: