Vitamina B12 protejează sănătatea celulelor sanguine şi a nervilor. Ajută, în plus, la crearea ADN-ului (material genetic în celule). Vitamina B12 protejează, de asemenea, de anemie megaloblastica. Acest tip de anemie face o persoană să se simtă slabă şi obosită.

Dr. Mercola spune ca vitamina B12 realizeaza diverse functii importante in organism, constand in: secreta agent hormonal suprarenalei, circulatie, formarea de celule rosii in sange, sistem de anxietate sanatos, absorbtia fierului, metablismul grasimilor si carbohidratilor, sistemul de reproducere sanatos la femei.

În primul rând, verificaţi lista următoare de simptome:

1. Abia poti ramane treaz dupa amiaza chiar si daca ai dormit 8 ore cu o noapte inainte – Oboseala este unul dintre primele simptome ale carentei de vitamina B12. Lucrul acesta se datoreaza faptului ca organismul nostru are nevoie de vitamina B12 pentru a produce celulele rosii, cele ce transporta oxigenul in organism.

2. Punga cu cumparaturi vi se pare ca ar cantari o tona –  Daca organismul nu primeste suficient oxigen prin celulele rosii, muschii vor incepe sa slabeasca.

Veti simti ca nu aveti putere nici macar sa carati o simpla sacosa cu cumparaaturile de baza.

3. Incepeti sa uitati lucruri de baza – Poate incepeti sa va ganditi ca este un inceput de dementa, dar, de fapt este vorba de carenta de B12. Unii se sperie crezand ca au Alzheimer, insa, indata ce isi fac un test de sange isi dau seama ca este vorba de carenta de B12.

5. Va simtiti ametiti – Ametiti prin simpla urcare a scarilor. Ridicatul brusc de jos sau orice alta activitate subita va face sa ametiti. Lipsa vitaminei B12 este principalul vinovat pentru aceste simptome.

6. Pielea va este palida – Daca din pielea cu nuanta rozalie cum erati obisnuiti, acum aveti o piele palida, lipsa de B12 poate fi de vina. Celulele rosii devin foarte fragile, se rup si elibereaza bilirubina care confera aspectul palid al pielii.

8. Plangeti din orice. Va simtiti mai anxiosi ca niciodata ? Carenta de B12 va da buna dispozitie peste cap, deveniti depresivi si anxiosi. Vitamina B12 este implicata in eliberarea de substante chimice ale creierului foarte importante cum ar fi serotonina si dopamina.

Surse alimentare de vitamina B12:

– sardine, somon, ton, cod, creveti, scoici

– carne de vita, porc, miel, pui, capra, curcan

– lapte de vaca, iaurt, branza tare si moale, crema de branza

– surse nutritionale vegetariene: lapte de cocos

Distribuie pe: