Orice proces de vindecare porneste de la temelie, si la fel stau lucrurile inclusiv in cazul picioarelor. Desi poate poate parea ciudat, tonusul general al picioarelor poate influenta sanatatea generala in multe moduri. Membrele inferioare lucreaza din greu in fiecare zi, chiar si pentru miscarile cele mai obisnuite. Sunt de departe cele mai solicitate segmente ale corpului.

Picioarele ne tin in echilibru si ne pun in miscare, asa ca daca le acorzi importanta cuvenita, ele te pot ajuta sa previi durerile de spate, de genunchi si de sold.

In cele ce urmeaza iti prezentam 4 exercitii pentru intarirea musculaturii picioarelor, astfel incat sa poti preveni simptomele de durere si sa iti mentii mai usor echilibrul.

1. Apasarea podelei cu degetele de la picioare

Ca oricare alta parte a corpului, picioarele trebuie incalzite in mod corespunzator inainte de fiecare antrenament. Apasarea podelei cu degetele de la picioare constituie un mod eficient de a-ti incalzi musculatura picioarelor si, in plus, miscarea este chiar relaxanta.

Stai in pozitie drepti si indoaie usor genunchii. Apuca podeaua cu degetele de la picioare si mentine miscarea de efort timp de trei secunde. Relaxeaza apoi degetele si repeta exercitiul de 10 ori. Efectueaza in fiecare zi cate o serie de 10 repetari.

2. Mersul pe varfuri

Aceste exercitii pentru picioare nu sunt indicate numai pentru balerine. Mersul pe varfuri intareste muschii si tendoanele pingelelor si degetelor picioarelor.

Pentru a efectua acest exercitiu, tot ce trebuie sa faci este sa te ridici pe varfuri si sa te deplasezi astfel timp de 20 de secunde. Dupa fiecare repriza scurta de mers pe varfuri, relaxeaza-te timp de 10-15 de secunde. Repeta acest exercitiu de inca 5 ori.

Nota: pentru cele mai bune rezultate, acest exercitiu trebuie efectuat de 2 ori pe zi.

3. Rotirea gleznelor

Mobilitatea si flexibilitatea gleznelor sunt extrem de importante pentru activitatile de mers. Atunci cand muschii, tendoanele si articulatiile gleznelor sunt tensionate si rigide, gleznele se misca cu greutate, iar restul corpului este nevoit sa compenseze aceste deficiente prin suprasolicitarea altor articulatii si grupe musculare, ceea ce duce la instalarea de dureri musculare si articulare in tot corpul. Gleznele supratensionate pot provoca dureri de sold, de spate si de genunchi.

Pentru a efectua in mod corect exercitiul de rotire a gleznelor, intinde-te pe spate si ridica unul din picioare deasupra nivelului capului. Roteste in sensul acelor de ceasornic glezna piciorului ridicat timp de 10 secunde. Apoi repeta miscarea in sens invers acelor de ceasornic tot timp de 10 secunde. Schimba piciorul si reia exercitiul.

4. Ridicarea creionului de pe podea folosind degetele de la picioare

Exercitiile de ridicare a creionului de pe podea folosind degetele de la picioarele sunt usor de realizat si pot fi efectuate oriunde. Tot ce iti trebuie este un creion (sau un pix).

Asaza creionul pe podea si ridica-l de pe sol din pozitie drepti folosind degetele de la picioare. Mentine aceasta priza timp de 10 secunde, apoi lasa creionul sa cada inapoi pe podea. Repeta acest exercitiu de 5 ori pentru fiecare picior in parte.

Parcurgerea acestui program de exercitii n-ar trebui sa-ti ia mai mult de 20 de minute. Pentru cele mai bune rezultate, efectueaza aceste exercitii in ordinea precizata la interval de 2-3 zile.

Distribuie pe: