Cancerul pancreatic nu este intre primele 10 cele mai frecvente. Totusi, tendinta cancerului pancreatic de a se dezvolta si extinde fara a da semne il face al patrulea ca mortalitate dintre toate tipurile de cancer. Cancerul pancreatic afecteaza in mod egal atat femeile cat si barbatii, dupa varsta de 45 de ani.

Pancreasul este o glanda a sistemului digestiv care produce enzimele care ajuta la digestie. Este foarte important ca fiecare dintre noi sa stie care sunt simptomele timpuri ale acestei boli pentru a o preveni din timp. De cele mai multe ori, oamenii nu se informeaza si de aceea, acest tip de cancer este depistat foarte tarziu.

Tipuri de cancer pancreatic

Cancerul pancreatic este clasificat in functie de partea pancreasului pe care o afecteaza: zona care produce enzimele digestive (exocrina) sau cea care produce insulina sau alti hormoni (endocrina).

Cancerul pancreasului exocrin

Desi exista mai multe forme diferite de cancer pancreatic, 95% din cazuri sunt adenocarcinoame pancreatice. Alte tipuri mai putin comune de cancer al pancreasului exocrin sunt:

– carcinomul adenoscuamos;

– carcinomul cu celule scuamoase;

– carcinomul cu celule mari;

– carcinomul cu celule acinare;

– pancreasul exocrin reprezinta 95% din totalul pancreasului, asa ca nu este de mirare faptul ca majoritatea cancerelor; pancreatice isi au originea aici.

Iata cele mai frecvente simptome ale cancerului pancreatic pe care toata lumea ar trebui sa le stie si sa nu le ignore!

Diabet care s-a instalat brusc, fara semne

Diabetul este o boala care se produce in momentul in care organismul nostru nu produce suficienta insulina, fapt care conduce la o insuficienta zaharoasa in sange. Daca ai fost diagnosticata recent si brusc cu diabet, acest lucru poate fi un simptom al cancerului pancreatic.

Mancarimile la nivelul mainilor si talpilor

Chiar si cea mai mica tumoare pancreatica poate bloca conducta biliara. Daca aceasta conducta este blocata, bila incepe sa creasca in organism. In momentul in care este prea multa bila in sange, apar mancarimile la nivelul mainilor si picioarelor. Deci, este mai bine sa consulti un medic pentru a scapa de orice banuiala.

Cresterea glicemiei

Unii pacienti cu cancer pancreatic dezvolta diabet datorita cancerului care afecteaza abilitatea pancreasului de a produce insulina. (totusi, marea majoritate a pacientilor nou-descoperiti cu diabet nu sufera de cancer pancreatic)

Dureri abdominale

Durerile abdominale pot avea mai multe cauze. Durerile care provin de la pancreas se aseamana mult cu durerile abdominale care apar atunci cand ne este foame.

Scaune ciudate

Scaunul reprezinta unul dintre cele mai timpuri simptome care semnaleaza o problema la nivelul pancreasului. Daca scaunele tale nu au o culoare normala, ci una mai pala decat de obicei, este mai bine sa consulti un medic.

Scadere brusca in greutate

Daca observi o pierdere semnificativa in greutate fara sa iti doresti si fara sa faci ceva in acest semn, atunci acest lucru se poate datora cancerului pancreatic.

Lipsa poftei de mancare

Daca inainte avea pofta de ciocolata la ore tarzii sau de orice altceva si dintr-o data aceste pofte au disparut, ar trebui sa fii mai atenta. Daca pancreasul tau inceteaza sa mai produca enzimele necesare, acest lucru iti poate schimba apetitul.

Distribuie pe: