Piftia de porc sau de curcan este nelipsita de pe masa romanilor in ziua de Craciun. Aceasta are un continut caloric scazut. In plus, racitura de porc sau curcan este usor digerabila, mai ales daca folositi la prepararea ei si legume.

PIFTIE din picioare de porc

Pentru 6 farfurii de racituri se folosesc 900 g picioare, 100 g soric si 1 l apa. Picioarele se curata bine si se tin in saramura slaba timp de 3 zile.

Dupa ce se scot din saramura, picioarele se spala cu apa calduta si se pun la fiert impreuna cu soricul, cu 0,5 g piper, 1 g enibahar si 1,5 g sare.

Condimentele le punem la fiert intr-un saculet de panza sau tifon. Fiertul dureaza cam 2-3 ore. In prima ora se fierbe in clocot, apoi la foc incet, cam la 80-90°C. Se scoate carnea pe farfurii, impreuna cu soricul.

In zeama se pun 3 g usturoi pisat, apoi dupa ce s-a asezat se strecoara in farfurii. Oasele mai mari este bine sa le scoatem in prealabil. Farfuriile le asezam la rece pana se incheaga racitura.

PIFTIE reteta simpla

Se curata bine picioarele, ratul, urechile si coada impreuna cu 500 g soric. Se asaza intr-o oala si se acopera cu apa cam de 2-3 degete.

Se sareaza si se pune la fiert la foc incet. In timpul fiertului se scoate spuma de cate ori se formeaza. Dupa ce carnea s-a fiert pe jumatate, se pun zarzavaturile: 2 morcovi, 2 fire de patrunjel, 1 ceapa, 5-6 catei de usturoi, 15-20 boabe de piper.

Se continua fiertul pana ce carnea se desprinde de pe oase. Se scoate carnea, iar zeama o lasam sa se raceasca.

Dupa ce s-a ridicat grasimea la suprafata, degresam zeama, o strecuram in alta oala si o punem din nou la fiert.

Amestecam in zeama 2 oua (amestecam albusul cu galbenusul) si cojile zdrobite. Fierbem pana cand ouale se coaguleaza. Luam zeama de pe foc si cand s-a asezat o stecuram prin tifon in farfurii, sau in forme speciale.

Distribuie pe: