Nucile, care sunt pline de grăsimi polinesaturate omega-6 și omega-3 sănătoase (PUFA), nu sunt doar hrănitoare pentru gustare, ci sunt și folosite pentru a face un ulei de gătit sănătos.
Deși uleiul de nucă tinde să fie puțin mai scump decât alte uleiuri de nuci/semințe, este un bun plus pentru dieta ta în cantități mici, mai ales ca „ulei de finisare” care se stropește peste mâncăruri precum legume, orez și paste.
La ce este bun uleiul de nucă? Datorită cantităților sale de PUFA, beneficiile uleiului de nucă includ susținerea sănătății cardiovasculare, a pielii și a metabolismului.
Beneficiile uleiului de nucă
1. Sprijină sănătatea cardiovasculară
S-a demonstrat că PUFA găsiți în uleiul de nucă ajută la menținerea sănătoasă a inimii și a vaselor de sânge, protejând împotriva inflamației cronice și a problemelor precum hipertensiunea arterială, trigliceridele mari și colesterolul din sânge crescut.
Potrivit unui studiu, efectele cardio-protectoare ale acestui ulei se pot datora conținutului de polifenoli, tocoferol, ALA, acid linoleic și l-arginină.
Consumul de ulei de nucă în locul uleiurilor și grăsimilor mai puțin sănătoase, cum ar fi margarina sau uleiurile vegetale rafinate, poate fi o modalitate de a vă reduce riscul de apariție a afecțiunilor legate de inflamația cronică, inclusiv bolile de inimă.
2. Oferă antioxidanți polifenoli
Nucile sunt bogate în polifenoli numiți elagitanini, care ajută la combaterea stresului oxidativ și a daunelor radicalilor liberi.
Studiile au demonstrat, de asemenea, că uleiul de nucă poate avea efecte anticancerigene, în special împotriva cancerului de prostată, de sân și colorectal. Acest lucru se datorează compușilor numiți urolitine, care sunt derivate din elagitanine, ce pot proteja celulele împotriva deteriorării.
În plus, s-a descoperit că uleiul de nucă susține sănătatea cognitivă prin furnizarea de antioxidanți și compuși antiinflamatori.
3. Sprijină pielea sănătoasă
Uleiul de nucă aduce beneficii sănătății pielii prin furnizarea de acizi grași care ajută la hidratarea și protejarea straturilor exterioare ale pielii. Adăugând acest ulei în dieta dumneavoastră, puteți contribui la furnizarea pielii cu nutrienți valoroși care luptă împotriva tulburărilor inflamatorii ale pielii, leziunilor celulare și uscăciunea, ajutând în același timp la vindecarea rănilor.
4. Promovează sănătatea metabolică
Se crede că uleiurile derivate din nuci și semințe oferă protecție împotriva sindromului metabolic și a riscului de diabet de tip 2 datorită capacității lor de a contracara stresul oxidativ și inflamația.
Unele cercetări sugerează că uleiul de nucă poate ajuta la scăderea nivelului de glucoză (zahăr) din sânge și a nivelului de hemoglobină A1c la persoanele cu diabet de tip 2.
Consumând 15 grame (o lingură) de ulei de nucă zilnic timp de trei luni a ajutat la scăderea semnificativă a glicemiei și a hemoglobinei A1c în rândul diabeticilor într-un studiu din 2016 (deși nu a schimbat tensiunea arterială sau greutatea corporală a participanților).
Cum se utilizează:
Când cumpărați ulei de nucă, cel mai bun pariu este să cheltuiți puțin mai mulți bani pe ulei de calitate, care este făcut din nuci complet uscate și presate la rece. Acest tip este superior infuziilor de ulei făcute cu o combinație de ulei de nucă și uleiuri vegetale mai ieftine.
Căutați ulei de nucă 100% pur, în mod ideal, care este presat la rece, dacă sunteți dispus să cheltuiți puțin mai mult. Veți găsi acest ulei în magazinele gourmet și magazinele de specialitate sau în supermarketurile mari unde se găsesc alte uleiuri pe bază de nuci.
O sticlă va rămâne proaspătă timp de aproximativ șase până la 12 luni odată deschisă. Păstrați-l într-un loc răcoros și întunecat pentru a prelungi durata de valabilitate.