Calendar ortodox 12 apilie 2025. Sărbătoare în calendarul creștin, Biserica Ortodoxă cinstește Sâmbăta lui Lazăr.

Zi de sărbătoare pentru creștinii ortodocși care comemorează sâmbătă minunea învierii lui Lazăr. Sâmbăta lui Lazăr este sărbătorită cu o zi înainte de Florii și este zi de pomenire a morților. Ce semnificație are Sâmbăta lui Lazăr pentru credincioși și ce e bine să dai de pomană de Moșii de Florii?

Sâmbăta lui Lazăr este sărbătorită cu o zi înainte de Intrarea Domnului în Ierusalim. Este o sărbătoare care nu are dată fixă, ci depinde de data la care pică Paștele și Floriile în anul respectiv.

Sâmbăta lui Lazăr 2025

Anul acesta pică pe data de 12 aprilie, potrivit calendarului ortodox și este ultima zi din Postul Sfintelor Paşti în care se mai fac pomeniri pentru cei adormiţi. În această zi, Biserica comemorează învierea lui Lazăr, minune consemnată în Evanghelia după Ioan, în care Iisus îl aduce la viață pe Lazăr din Betania la patru zile după înmormântarea acestuia.

În momentul când au sosit în Betania, Lazăr era mort și îngropat de patru zile. Marta, una din surorile lui Lazăr, l-a întâmpinat pe Iisus și i-a spus: “Dacă ai fi fost aici, fratele meu n-ar fi murit”, dar Iisus a asigurat-o că fratele ei va învia și a spus:

“Eu sunt învierea și viața. Cel ce crede în mine, chiar dacă va muri, va trăi. Și oricine trăiește și crede în mine în veci nu va muri. Crezi tu aceasta?”

Apoi Iisus a spus: “Nu ți-am spus că dacă vei crede, vei vedea slava lui Dumnezeu?” Așa că au ridicat piatra. Iisus și-a ridicat ochii în sus și a zis:

“Tată, îți mulțumesc că m-ai ascultat. Eu știam că întotdeauna mă asculți, dar am zis așa pentru mulțimea care stă aici, ca să creadă că tu m-ai trimis.”

După ce a spus aceasta, Iisus a strigat cu voce tare:” Lazăre, vino afară!” Mortul a ieșit, cu mâinile și picioarele legate cu fâșii de pânză și cu fața înfășurată cu o maramă. Iisus le-a spus lor: “Dezlegați-l și lăsați-l să meargă.”

Minunea învierii lui Lazăr este semnalul care declanșează patimile lui Iisus. Ioan precizează că această minune va duce la decizia lui Caiafa și a Sinedriului de a plănui să-l ucidă pe Iisus.

Calendar ortodox 12 aprilie. Ce e bine să dai de pomană în Sâmbăta lui Lazăr

În tradiția populară, Sâmbăta lui Lazăr este cunoscută sub denumirea de Moșii de Florii și este ultima zi din Postul Sfintelor Paşti în care se mai fac pomeniri pentru cei adormiţi.

În Sâmbăta lui Lazăr, credincioșii duc la biserică alimente care sunt sfințite de preot și date de pomană apoi pentru sufletele celor care au plecat din lumea aceasta. De Moșii de Florii se împart plăcinte, colivă, colaci și produse de post. În această zi, oamenii merg la cimitir pentru a aprinde lumânări și a împodobi mormintele celor dragi cu crenguțe de salcie.

 

Distribuie pe: