Două tipuri de tumori pot fi prezente în stomac, tumorile maligne, capabile să se răspândeasca în alte organe sau în oase, în timp ce tumorile benigne pot crește, dar nu se extind dincolo de stomac.

Procesul prin care se dezvoltă cancerul de stomac este adesea lent și poate dura chiar ani de zile. Acesta este motivul pentru care aproape într-un stadiu incipient nu are simptome și nu se observă modificări, ceea ce face dificilă detectarea.

În funcție de locul în stomac în care încep să crească pot produce diferite simptome, iar consecințele sunt diferite.

În funcție de locația dvs., tratamentul dumneavoastră va depinde.

Cu alte cuvinte, cele care provin, de exemplu, din joncțiunea gastroesofagiană, sunt clasificate și tratate în același mod ca și cancerul esofagian, în timp ce cele care apar în cardia stomacului (muschiul situat între stomac și esofag) este intai clasificat în etape și este apoi tratat ca un cancer al esofagului.

Acest tip de patologie poate cauza metastază, adică poate fi răspândită în alte organe din apropiere. Într-o stare avansată se poate muta în sânge și se poate răspândi în ficat, plămâni și oase.

Factori de risc

Factorii de risc se referă la șansele de a contracta o boală, fie datorită unor factori care pot fi modificați, cum ar fi fumatul; sau prin factori care nu pot fi modificați, cum ar fi istoricul familiei și vârsta.

Să presupunem că factorii de risc indică o predispoziție mai mare de a contracta o boală, în acest caz cancer de stomac, dar nu poti fi sigur că va apărea. Există cazuri în care oamenii sunt afectati de boala fără a avea vreun istoric familial sau factori de risc.

Cauze:

– Sex: Cancerul de stomac este mai frecvent la bărbați decât la femei.

– Varsta: Dupa varsta de 50 de ani, rata creste semnificativ, cu cel mai mare numar de cazuri la persoanele cu varsta cuprinsa intre 60 si 90 de ani.

– Originea etnică: țările cu cel mai mare număr de cazuri la nivel mondial sunt China, Japonia, Europa de Est, America Centrală și de Sud, cu un număr mai mic în Africa de Vest, Africa de Sud, Asia Centrală, Asia de Sud și America de Nord.

– Infecția cu Helicobacter pylori: Această bacterie poate fi o cauză majoră a apariției cancerului de stomac.

– Limfomul de stomac: Persoanele care au dezvoltat un tip de limfom de stomac sunt expuse unui risc mai mare de a suferi de această boală, care are o relație strânsă cu bacteria Helicobacter pylori.

– Factorul alimentar: o creștere mai mare a acestei boli a fost detectată la persoanele care consumă în mod obișnuit pește și alimente afumate, precum și carne sărată, carne tratată și legume conservate în oțet.

– Tutunul: Obiceiul rău al fumatului crește șansele de a avea cancer la stomac și are incidență și în altele. Posibilitățile cresc dublu la fumători.

– Excesul de greutate: Obezitatea sau excesul de greutate ar putea fi un factor influent în dezvoltarea bolii. Dar acesta este încă în stadiul de studiu.

– Anemia: Deficitul de vitamina B12 afectează capacitatea organismului de a produce celule roșii și poate duce, de asemenea, la alte complicații. Aceasta se numește anemie pernicioasă. Și oamenii care dezvoltă această boală au o șansă mai mare în viitor de a provoca cancer de stomac.

– Operații la stomac: Persoanele care au trebuit să sufere de intervenții chirurgicale la stomac, de exemplu datorită ulcerelor, au o probabilitate mai mare de a dezvolta cancer de stomac în viitor. Cancerul se dezvolta de obicei la mulți ani după o intervenție chirurgicală.

– Grupa de sânge A: Pentru factorii care sunt încă necunoscuți persoanele cu grupa A de sânge sunt mai predispuse să sufere de cancer de stomac.

– Factor ereditar: Factorul ereditar pare să joace un rol preponderent în dezvoltarea cancerului de stomac. Mai ales când a fost înregistrată în rude directe ca părinți, mame și frați.

– Factorul muncii: Persoanele care sunt angajate in ocupații care au o relație directă cu metalul, cauciucul si industria cărbunelui pot fi mai predispuse să dezvolte cancer la stomac.

Simptome – semne de alarmă:

Deoarece stomacul este principalul agent de digestie alimentară, simptomele sunt detectate mai ales acolo.

Dar, după cum am observat mai devreme, nu este întotdeauna detectat în stadiul inițial.

Virușii sau ulcerele de stomac prezintă de obicei simptome care pot fi compatibile cu cancerul de stomac. Dacă acest lucru este cazul dvs., încercați să excludeți orice complicații și să vă tratați corespunzător starea.

Posibile simptome includ:

– Greață

– Vărsături (cu sau fără sânge)

– Umflarea abdominala

– Anemie

– Pierderea poftei de mâncare

– Pierdere în greutate fără nici un motiv aparent

– Disconfort abdominal la nivelul ombilicului

– Sentimentul de satietate, chiar și după o mică inghititură

– Aciditate

– Indigestie

Aceste simptome pot coincide cu alte afecțiuni care au tratament. Și nu sunt periculoase, dar în cazul în care aveți îndoieli, este preferabil să vă consultați medicul.

Distribuie pe: