O valoare prea mare sau prea mica a tensiunii arteriale poate fi o adevarata amenintare pentru sanatate, afectand functiile vitale ale organismului. In cazul persoanelor in varsta, daca este netratata, tensiunea arteriala ridicata poate avea consecinte severe.

Tensiunea arteriala afecteaza functiile rinichilor, articulatiilor si restul functiile din organism. Daca valoarea acesteia nu este reglata, corpul va avea de suferit, incepand cu probleme ale articulatiilor si pana la afectiuni grave ale rinichilor sau ale inimii.

Este recomandat sa masurati tensiunea arteriala de mai multe ori si sa cereti sfatul unui medic specialist inainte de a pune diagnosticul. De asemenea, este foarte important sa cunoasteti care este valoarea normala a tensiunii arteriale, in functie de varsta, potrivit andreilaslau.ro. Consultati tabelul de mai jos…

Ce cauzeaza tensiunea arteriala crescuta?

Exista doua tipuri de hipertensiune. Fiecare tip are o cauza diferita.

Hipertensiune arteriala primara

Hipertensiunea primara este numita si hipertensiune esentiala. Acest tip de hipertensiune se dezvolta in timp, fara o cauza identificabila. Majoritatea oamenilor au acest tip de tensiune arteriala crescuta.

Cercetatorii nu stiu inca ce mecanisme determina cresterea lenta a tensiunii arteriale. O combinatie de factori poate juca un rol. Acesti factori includ:
Gene : Unii oameni sunt predispusi genetic la hipertensiune. Acest lucru poate fi din mutatii genetice sau anomalii genetice mostenite de la parintii tai.
Schimbari fizice : daca se schimba ceva in corpul dvs., este posibil sa incepeti sa va confruntati cu probleme in intregul corp. Hipertensiunea arteriala poate fi una dintre aceste probleme. De exemplu, se crede ca modificarile functiei renale datorate imbatranirii pot tulbura echilibrul natural al sarurilor si fluidelor din organism. Aceasta modificare poate determina cresterea tensiunii arteriale a corpului.
Mediu : De-a lungul timpului, alegerile nesanatoase ale stilului de viata, cum ar fi lipsa activitatii fizice si alimentatia slaba, pot avea un impact asupra corpului tau. Alegerile stilului de viata pot duce la probleme de greutate. A fi supraponderal sau obez poate creste riscul de hipertensiune.
Hipertensiune secundara

Hipertensiunea secundara apare adesea rapid si poate deveni mai severa decat hipertensiunea primara. Cateva afectiuni care pot provoca hipertensiune secundara includ:

boala de rinichi, apnee obstructiva in somn, defecte cardiace congenitale, probleme cu tiroida, efectele secundare ale medicamentelor, consumul de droguri ilegale, abuzul de alcool sau consumul cronic, probleme ale glandei suprarenale, anumite tumori endocrine

Simptomele hipertensiunii arteriale severe pot include: dureri de cap, dificultati de respiratie, sangerari nazale, inrosirea fetei, ameteala, dureri in piept, modificari vizuale, sange in urina.

Distribuie pe: