Efectele benefice ale boabelor de catina asupra sanatatii sunt cunoscute inca din Antichitate. Fructele sunt folosite atat pentru prepararea ceaiurilor, cat si a sucurilor, siropurilor si uleiurilor.
Catina este de zece ori mai bogata in vitamina C decat citricele. Contine, de asemenea, vitaminele A, B complex, K, P si F. Vitamina E din catina este foarte importanta in procesele de regenerare ale organismului.
Sirop de catina cu miere
Dintr-o jumatate de kilogram de fructe de catina spalate si curatate de codite si 500 ml de miere se obtine un amestec care se da prin mixer. Pasta obtinuta se trece prin tifon pentru a indeparta cojile. Ce ramane se pune in sticle si se lasa la macerat cateva zile.
Se pastreaza in frigider si se ia o lingurita dimineata, eventual cu apa plata. Exista si varianta de a adauga pur si simplu catina in miere si de a o lasa la rece cateva zile.
CE BOLI TRATEAZA SI PREVINE CATINA?
”Catina este foarte indicata in stimularea sistemului imunitar, in tratarea racelilor, gripei, infectiilor. Pentru tratarea hepatitei si a cirozei, sucul de catina precum si decoctul de catina sunt excelente. In caz de raceli, gripe, pneumonii, se consuma sirop de catina pe stomacul gol sau se face o cura de catina cu miere, grabind astfel vindecarea.
Hemoragiile interne, bolile splinei si ale ficatului se trateaza tot cu suc sau ulei de catina, precum si cu pulbere din scoarta de catina. Sterilitatea, depresia, anxietatea, diareea sau dizenteria se trateaza cu ajutorul sucului sau a pulberii de catina.
Spre exemplu, ca remediu de urgenta in cazul dizenteriei si a diareei, precum si a colitelor, se ia o lingurita de pulbere de scoarta. Raia si plagile, precum si arsurile pot fi tratate cu ulei de catina”, explica dr. Catalin Luca.