O simpla ceasca de cafea pe stomacul gol este un adevarat dezastru pentru organism.
Daca vreti sa va bucurati in continuare de savurarea bauturii favorite, este cazul sa faceti cateva schimbari.
Cafeaua este o sursa importanta de antioxidanti foarte eficienti in prevenirea unor boli maligne cum ar fi cancerul de colon. Nimeni nu contesta asta.
Proprietatile antioxidante ale cafelei sunt rezultate ale acidului chlorogenic (CGA), ce se gaseste de asemenea in fructe (si despre care se crede ca aduce anumite beneficii asupra sanatatii cum ar fi prevenirea diabetului.
Totusi, intrebarea „este cafeaua sanatoasa sau nu?” este discutabila si destul de des pusa mai ales de catre adevaratii iubitori ai cafelei. O alta intrebare ce sta pe buzele multor iubitori ai cafelei se refera obiceiul de a consuma cafea pe stomacul gol dimineata, este sau nu sanatos?
Cum spuneam, cafeaua este o sursa nemaipomenita de antioxidanti, gratie acidului chlorogenic din compozitie. CGA-ul incetineste timpul de absorbtie al zaharurilor din alimente, mentinand constanta glicemia, ceea ce impiedica aparitia senzatiei de foame.
De asemenea, inhiba procesul de transformare a glucozei serice in tesut gras, regleaza activitatea sistemului nervos, reducand reactivitatea la stres si accesele de foame paroxistica. Acidul chlorogenic impiedica inflamarea tesuturilor adipoase, inhiband astfel formarea celulitei.
In ciuda beneficiilor aduse de cafea, aceasta devine nociva atunci cand este consumata pe stomacul gol.
O singura ceasca de cafea neagra stimuleaza secretia acidului clorhidric in tractul digestiv, senzatie simtita mai ales de persoanele predispuse la gastrita.
Totusi, pot resimti acest efect si oamenii sanatosi pentru ca acidul clorhidric este utilizat in dizolvarea alimentelor consumate. Stimularea acidului clorhidric afecteaza digestia, mai ales dupa mesele mai grele si impiedica digestia normala a proteinelor.
Proteinele insuficient digerate pot duce la multe probleme de sanatate cum ar fi balonarea, iritarea si inflamarea intestinelor si chiar cancer.
Specialistii recomanda consumul unei cesti de cafea la o ora dupa ce v-ati trezit si dupa ce ati servit micul dejun. Daca totusi nu puteti manca dimineata, incercati sa consumati o felie de paine inainte de a savura prima ceasca de cafea din ziua respectiva.
In plus, nu este recomandat sa beti cafea imediat ce va treziti pentru ca este stimulata productia de cortizol, foarte greu de echilibrat ulterior.
Cortizolul este un hormon de tip steroid, secretat de glandele suprarenale. Adesea, mai este numit si „hormonul de stres”, deoarece nivelul sau fluctueaza in functie de starea emotionala si de stresul fizic in care te aflii.
Cortizolul este mai mult decat un simplu indicator de stres, el fiind, de asemenea, necesar la functionarea majoritatii partilor si organelor corpului uman.
Deficienta sau excesul de cortizol pot conduce la diverse probleme de sanatate.
In concluzie, o singura ceasca de cafea consumata dimineata pe stomacul provoaca aciditate, balonare si chiar stari de voma. Daca nu vreti sa mancati nimic inainte, adaugati putin lapte sau chiar unt in cafea pentru a mai reduce din efectele negative.