Ceaiul de ghimbir este un remediu utilizat de mii de ani în medicina ayurvedică şi are efecte excelente în combaterea indigestiei, a migrenelor şi a răcelilor de sezon.

Unele persoane folosesc ghimbirul pentru a scăpa de infecţiile respiratorii, de bronşită, tuse, crampe menstruale, artrită sau dureri musculare, iar în unele părţi ale lumii, ceaiul de ghimbir sub formă de comprese este utilizat în tratarea arsurilor pielii.

Ceai de ghimbir – Mod de preparare

Este foarte important să se consume rădăcina proaspătă de ghimbir, nu pliculeţele cu prafuri destul de incerte ca origine. Găseşti în supermarket astfel de bucheţele de ghimbir, care nu sunt scumpe şi nici nu se oxidează foarte repede.

Preparare:

Se ia o bucată de rădăcină (aproximativ 5 cm), se spală bine sub jet de apă rece, se dă prin răzătoare. Se pune la fiert un litru de apă şi când fierbe apa se adaugă ghimbirul răzuit.

Se lasă să fiarbă timp de un minut, apoi se stinge focul şi se lasă acoperit 30 de minute, după care se strecoară şi se consumă în funcţie de necesități. Ceaiul de ghimbir se consumă îndulcit cu miere, cu adaos de suc de lămâie sau cu mentă şi are un gust iute, dar foarte plăcut papilelor gustative.

Ceai de ghimbir cu lămâie

Pentru a prepara un ceai cu ghimbir si lămâie, începe cu spălarea și curățarea rădăcinii de ghimbir, pe care o vei toca apoi felii foarte subțiri.

Pune ghimbirul în apa fierbinte se mai lasă să fiarbă încă 20 de minute pentru ca substanțele active din ghimbir să fie eliberate în apă. Adaugă apoi 2 linguri de zeamă de lămâie și amestecă bine. Lasă ceaiul să se așeze în jur de 5 minute, apoi consumă-l fierbinte sau cu cuburi de gheață, după gust.

Acest ceai promite să fie de ajutor în prevenirea formării cheagurilor de sânge pe artere, în cazurile în care este vorba despre colesterol crescut. Totodată, ceaiul de ghimbir cu lămâie este eficient în prevenirea și tratarea răcelilor, dar și în situațiile stresante, ajutând la detensionarea corpului.

Ceai de ghimbir cu turmeric

Turmericul are o sumedenie de proprietăți curative, printre care și proprietăți antiinflamatoare. Ghimbirul și turmericul împreună funcționează precum un medicament extrem de puternic, având efecte benefice asupra inflamațiilor, a digestiei, a inimii, a circulației sanguine, a colesterolului și a sistemului imunitar. O sumedenie de studii făcute în ultimii ani au confirmat efectele puternice ale acestor două daruri ale naturii, mai ales dacă sunt consumate împreună.

Pentru a prepara ceai de ghimbir cu turmeric ai nevoie de următoarele ingrediente:

1 linguriță de rădăcina de turmeric dată pe răzătoare (dacă ai turmeric sub formă de pulbere, 1/3 linguriță este suficientă)

1 linguriță de rădăcină de ghimbir dată pe răzătoare (dacă folosești ghimbir sub formă de pulbere, 1/3 linguriță este suficientă)

1/4 linguriță de piper negru (acesta favorizează absorbția substanțelor din turmeric în organism)

miere naturală și lămâie, după gust

Într-un ibric, fierbe apa pentru ceai. Oprește focul după ce apa clocotește se adaugă turmericul și ghimbirul.

Acoperă ibricul cu o farfurie sau un capac și lasă cele două ingrediente să se infuzeze.

Strecoară apoi ceaiul și lasă-l să se răcească. Adaugă apoi piperul și amestecă bine.

Distribuie pe: