Din frunzele și rădăcinile de pătrunjel se prepară băuturi cu valori terapeutice extraordinare. Este util în zeci de afecțiuni.
Din frunzele și din rădăcinile plantei s-au preparat de-a lungul timpului băuturi cu valori terapeutice excepționale: ceaiuri, sucuri și chiar vinuri , licori care ne mențin în formă.
Este important sa nu depasiti doza zilnica de 200 de ml de ceai de patrunjel.
Ceai de patrunjel
Pentru prepararea ceaiului de patrunjel adaugati in 200 ml de apa clocotita o lingura si un sfert de frunze uscate de patrunjel si tulpini, iar apoi acoperiti si lasati licoarea la infuzat pentru aproximativ 5 – 6 minute.
Strecurati si consumati ceaiul proaspat.
Beneficiile consumului de ceai:
Detoxifica intregul organism, faciliteaza scaderea in greutate, combate obezitatea, utilizat extern, tonifica radacina firului de par, combate balonarea, intareste sistemul imunitar,
stimuleaza metabolismul, elimina petele de pe piele cauzate de inaintarea in varsta, are efect antidepresiv usor, calmant, contribuie la eliminarea calculilor renali si previne litiaza renala.
Creste fertilitatea feminina, purifica sangele, adjuvant in tratarea infertilitatii masculine, amelioreaza crampele menstruale, scade nivelul de colesterol, previne si trateaza infectiile urinare, previne cancerul, imbunatateste digestia, regleaza ciclul menstrual, mentine elasticitatea vaselor sangvine, stimuleaza circulatia sangvina periferica.
Frunzele de patrunjel ajuta la vindecarea taieturilor adanci, a vanatailor, poate sa micsoreze tumorile.
In plus, frunzele proaspete de patrunjel sunt foarte bune si ideale spre folosire pentru femeile care au tulburari menstruale, in special femeile cu dismenoree, deoarece prin efectul analgezic calmeaza acele spasme dureroase si inconfortabile ale uterului.