Originar din zonele aride si stancoase din bazinul mediteranean, cimbrul ofera numeroase proprietati medicinale. Pe langa utilizarea acestei plante aromatice la gatit, proprietatile sale antiinflamatorii, beneficiile sale antiseptice si continutul sau de antioxidanti o fac un adevarat aliat in ameliorarea afectiunilor intestinale si respiratorii. Este un stimulent al imunitatii si un antiinfectios cu spectru larg, care trebuie utilizat fara moderare.
Utilizarile sale
Intareste sistemul imunitar – Ceaiul de cimbru este bogat in vitamina A si C, vitamine de ajutor pentru o imunitate slabita.
Cum se face – Pune 250 ml de apa la fiert, iar cand da in clocot, adauga o lingura de frunze de cimbru. Lasa-l la fiert pentru 5-10 minute, dupa care lasa-l la infuzat inca 10 minute. Strecoara infuzia si consuma. Daca vrei sa-i schimbi gustul, poti adauga putina miere si zeama de lamaie.
Cu proprietati antiseptice, antispastice si anti-tuse, cimbrul este eficient impotriva durerilor de gat si este recomandat impotriva tusei, racelii, sinuzitei, rinitei, bronsitei sau altor afectiuni ale cailor respiratorii si sferei ORL. Cel mai bun mod de a curata rapid bronhiile este de a inspira peste un castron care contine o infuzie fierbinte de cimbru. Un ceai de cimbru este, de asemenea, un drenaj excelent pentru ficat.
Puteti bea doua pana la trei cani dintr-o infuzie de cimbru salbatic sau cimbru in timpul zilei, care va avea ca efect expulzarea toxinelor din organism si combaterea radicalilor liberi. Dozati la 30 g pe litru de apa si adaugati o lingura de miere, deoarece gustul este destul de puternic. De asemenea, puteti indulci cu miere de cimbru. Aceasta planta medicinala are si proprietati tonice si stimuleaza sistemul nervos.
Ceaiul de cimbru se prepara dintr-o lingurita de cimbru maruntit si o cana de apa clocotita. Se lasa la infuzat timp de 10 minute, dupa care se strecoara.
Ceai de cimbru pentru tratarea infectiilor – mod de preparare
Pentru o cana de 250 ml de apa ai nevoie de o lingura de frunze de cimbru uscate. Se pune apa la fiert, iar cand da in clocot, se adauga cimbru. Se lasa la fiert pentru 10 minute, dupa care se lasa sa se raceasca, se strecoara ceaiul si se pune intr-o sticla cu pulverizator. Se aplica la nevoie pe zona afectata pentru a curata si dezinfecta.
O infuzie buna dupa masa va permite sa va intoarceti la locul de munca fara sa va simtiti somnolenti in timpul digestiei. In acest caz, cresteti doza la 50 g (putin mai mult de 3 linguri) pe litru de apa. In cele din urma, actiunea sa antispastica este recomandata pentru sanatatea digestiva si pentru ameliorarea tulburarilor stomacale. Balonare, diaree, gaze, crampe … lasa-l la infuzat cateva minute in apa care fierbe. Bonus: beneficiati si de fenoli, molecule antioxidante cu multe virtuti.
Cum se usuca cimbru?
Alegeti cateva crengute de cimbru din gradina dvs. si legati tulpinile impreuna pentru a forma un buchet. Apoi uscati-le agatandu-le cu susul in jos. De asemenea, le puteti intinde pe ziar intr-un loc intunecat si cald timp de 1-2 saptamani. Odata ce frunzele sunt uscate, tot ce trebuie sa faci este sa le folosesti pentru a- ti pregati ceaiurile de plante si infuziile.