Siropul de ceapă este un leac băbesc folosit pentru gripă și tuse, deoarece are proprietăți antiseptice și antiinfecțioase.
Este ușor de preparat și te scapă de simptomele neplăcute ale răcelii într-un timp foarte scurt.
În popor se spune că ceapa ține la distanta afecțiunile sezonului rece, ceea ce nu e
de mirare, având în vedere conținutul ridicat de vitamina C, B6, B1, biotină și acid folic.
Siropul de ceapă ajută la decongestionarea căilor nazale, reducând febra și ameliorând tusea seacă.
În cazul în care ai o tuse productivă, este recomandat să nu încerci să o oprești, deoarece are și ea un rol important în vindecarea răcelii: scoate bacteriile din tine.
Rețeta sirop
Rețeta clasică și cea mai folosită este decoctul de ceapă, util în vindecarea tusei seci.
Pentru 250 ml de apă se iau două cepe mici, de mărimea unui ou, curățate de rădăcini (dar nu de coajă – aceasta are substanțe benefice) și se adaugă în apă când aceasta ajunge în punctul de fierbere. Se lasă 10 sau 15 minute.
O altă variantă de sirop de ceapă este cea pentru copii, mult mai plăcută la gust.
Ai nevoie de o ceapă albă sau roșie, de un borcănel de miere organică sau de o ceașcă de zahăr granulat și de un borcănel în care să pui amestecul.
Taie ceapa în felii egale și pune prima felie la baza borcanului, turnând un strat de miere sau de zahăr deasupra.
Continuă să alternezi straturile până umpli recipientul și, când ai terminat, lasă siropul să se facă timp de 8-12 ore.
Poți să adaugi scorțișoară și o linguriță de zeamă de lămâie, pentru a spori proprietățile antibacteriene ale siropului și pentru a-i da un gust mai plăcut.
Siropurile se lasă la macerat 8 ore.