De sărbătoarea Soborului Sfinților Mihail și Gavriil se leagă o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții din moși-strămoși, care încă se mai respectă.
Ziua de 8 noiembrie este marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce roșie.
Credincioșii ortodocși țin cu sfințenie această mare sărbătoare care în calendarul popular se serbează trei zile la rând, respectiv pe 8, 9 și 10 noiembrie.
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfinții Mihail și Gavril
Iată tot ce trebuie să știi despre această mare sărbătoare.
Credincioșii merg la biserică și împart pomană pentru cei nevoiași. Ei se pregătesc cu o zi înainte cu pachete care conțin, de obicei, colivă, colăcei, fructe și vin.
Unele gospodine gătesc sarmale pe care le împart săracilor.
Conform tradiției, în ziua când se cinstește Soborul Arhanghelilor Mihail și Gavriil este bine să aprindem lumânări atât pentru cei morți cât și pentru vii.
Astfel ne rugăm pentru iertarea păcatelor celor care au trecut în neființă, dar și pentru sănătatea și liniștea celor vii.
În zona Transilvaniei, în ziua de Sfinții Mihail și Gavriil se coace turta areților, areții fiind, de fapt, berbecii despărțiți de oi.
Acest obicei culinar nu este întâmplător, pentru că pe 8 noiembrie, ei se reunesc cu oile, iar această turtă este aruncată între oi.
Cea mai mare superstiție legată de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil
O superstiție legată de această zi spune că cine nu respectă sărbătoarea și muncește pe 8 noiembrie, va avea parte de o moarte chinuitoare, mai exact se va chinui în ceasul morții până la ieșirea sufletului.
Se spune că ziua de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil vine cu temperaturi ridicate, cer senin și vreme în general frumoasă, pentru că este Vara Arhanghelilor.
În perioada 8 noiembrie – 24 decembrie, vor mai fi câteva zile călduroase (între două și patru), care se numesc popular Vara iernii.