Mergeți la Denii în Săptămâna Patimilor. Începând cu seara din Duminica Floriilor intrăm în Săptămâna Sfintelor Pătimiri, când se săvârşesc Deniile, care înseamnă slujbe de seară. Deniile sunt de fapt slujbe de dimineaţă, care se săvârşesc în seara zilei precedente ca o formă de priveghere prelungită a zilei.

Mergeți la Denii la cu multă credinţă și cu adâncă recunoştinţă

În Sfânta și Marea Luni este pomenit Iosif cel Preafrumos, care a fost vândut de proprii frați pe 30 de arginți.

În Sfânta și Marea Marți, este citită Pilda celor 10 fecioare, o pildă a înțelepciunii care va trebui ascultată cu mare atenție de toți credincioșii.

În Miercurea Mare este pomenită Femeia păcătoasă, care, aflând că Mântuitorul a venit în casa lui Simeon Leprosul a fost transformată de Iisus în mironosiță.

În Joia Mare se amintește tuturor cum ucenicii i-au spălat picioarele Mântuitorului, tot în această zi având loc Cina cea de Taină și s-a ținut în Grădina Ghetsimani Rugăciunea cea mai presus de fire.

Din Joia Mare și până la Înviere, în nici o biserică nu se mai trag clopotele, ci se bate doar toaca. În Joia mare, nimeni nu are voi să facă nici un fel de treabă, ci doar să vopsească ouăle. Se spune că cine doarme în Joia Mare, va fi leneș tot anul.

În Vinerea Mare a pătimit și a fost răstignit Iisus, aceasta fiind singura zi din tot anul în care nu se oficiază Liturghia, ci doar Denia Prohodului. De asemenea, în Vinerea Mare credicioșii trec pe sub masa plină cu flori, simbolul catafalcului, acoperită cu Sfântul Aer.

În Vinerea Mare se ține post negru, nimeni nu are voie să lucreze sau să consume urzici sau oțet.

Sâmbăta Mare este ziua în care se prăznuiește îngroparea trupească a Mântuitorului, pogorârea lui în Iad pentru izbăvirea noastră de păcate.

Distribuie pe: