În anotimpul cald, din cauza căldurii, bolile vasculare cunosc o agravare sensibilă.

Compresele și cataplasmele sunt destinate tonifierii vaselor de sânge, activării circulației, având un efect tămăduitor în tratarea unor boli vasculare.

Se pot face la domiciliu și sunt ușor de pus în practică:

Compresă cu tinctură de spânz

Acest tratament este eficient mai ales în varice și hemoroizi, în tromboflebită, precum și în cazurile de fragilitate a vaselor capilare.

În cazurile de insuficiență circulatorie cerebrală, se fac zilnic fricționări blânde la rădăcina părului cu 1 linguriță de tinctură de spânz (nu mai mult!), după care se acoperă vreme de 30 de minute capul cu o căciuliță sau o basma.

Această fricționare a pielii capului dă rezultate bune și în tratamentul de eliminare a sechelelor accidentului vascular cerebral.

Cum se procedează:

— se pun într-un borcan de sticlă 6 linguri de rădăcină de spânz, uscată și măcinată cu râșnița electrică de cafea sau pisată în piuă;

— se acoperă cu un pahar și jumătate (300 ml) de alcool de 70 de grade, se amestecă bine componentele, se închide ermetic borcanul, apoi conținutul se lasă la macerat vreme de 2 săptămâni, la temperatura camerei;

— apoi, maceratul se filtrează, iar preparatul obținut se pune într-o sticlă de culoare închisă, care se ține în loc întunecos.

Cu tinctura astfel preparată se îmbibă o bucată de tifon, care se aplică pe locurile afectate de varice sau tromboflebită. Se lasă să acționeze 20-30 de minute.

După îndepărtarea compresei, zona tratată se lasă câteva minute descoperită, după care se unge cu o alifie de tătăneasă sau de gălbenele, pentru refacerea tegumentelor.

Precauții:

Aplicațiile pe zone extinse, cu cantități mari din această tinctură, pot crea probleme grave, întrucât principiile active sunt absorbite de sânge prin circulația periferică.

Cataplasmă cu argilă și tătăneasă

Are efecte spectaculoase în tratarea varicelor în fază incipientă, a tromboflebitei, a fragilității vasculare manifestate prin acele echimoze (vânătăi) pe porțiuni întinse de piele.

Îndeosebi în perioadele caniculare, persoanele care se confruntă cu asemenea probleme vasculare este util să facă acest tratament.

Cum se procedează:

— se amestecă două părți praf de argilă cu o parte pulbere de rădăcină de tătăneasa și cu apă până se formează o pastă, care se aplică pe un tifon și apoi pe locul afectat;

— deasupra se pun o bucată de nailon, care să împiedice evaporarea apei din cataplasmă, și o bucată de țesătură de lână sau alt material călduros;

— se lasă cataplasma vreme de1-2 ore, după care se îndepărtează și se lasă zona tratată să se zvânte.
Un tratament complet durează 3-4 săptămâni, perioadă în care se fac aplicații zilnic sau o dată la două zile.

Distribuie pe: