O alimentatie bogata in alimente procesate si zahar poate avea efecte devastatoare pentru sanatatea cardiovasculara.
Multa lumea stie ca unul dintre aceste efecte poate fi depunerea de colesterol pe artere, ceea ce pune o presiune nedorita asupra inimii.
Majoritatea oamenilor apeleaza la medicamente de subtiere a sangelui si altele de acest gen pentru a combate efectele nocive ale colesterolului, insa aceste probleme pot fi remediate relativ usor si prin alimentatie.
Ce este colesterolul?
Nivelul ridicat de colesterol poate duce la o acumulare de placa pe peretii arteriali, ingustandu-le si dezvoltand o conditie numita arterioscleroza. Aceasta ingreuneaza circulatia sangelui prin corp si mareste riscul de atac de cord si accident vascular.
Exista doua tipuri de colesterol:
Lipoproteina cu densitate redusa (LDL): cel “rau,” care transporta particulele de colesterol prin corp si se depune pe peretii arteriali, ducand la rigidizarea si ingustarea arterelor.
Lipoproteina cu densitate ridicata (HDL): cel “bun”, care aduna colesterolul in exces si-l duce inapoi la ficat, unde este eliminat cu ajutorul bilei.
Nivelul ridicat de colesterol LDL este favorizat in general de fumat, o alimentatie deficitara, lipsa de miscare si diabet si este asociat cu obezitatea.
Cu alte cuvinte, colesterolul marit, in cele mai multe cazuri, reflecta un stil de viata nesanatos.
Reteta pentru colesterol
Aceasta reteta furnizeaza corpului nutrientii necesari pentru descompunerea colesterolului rau si curatarea arterelor.
Ingrediente:
4 litri apa curata, 8 lamai organice, 8 catei de usturoi organic, 4-5 cm ghimbir organic.
Mod de pregatire:
Se curata bine coaja lamailor, fara a se curata si pulpa alba. Se feliaza lamaile si se curata ghimbirul si usturoiul. Se striveste usturoiul si se lasa cam 15 minute, pentru a elibera allicina din interior.
Se pune totul, mai putin apa, in blender si se amesteca pana la omogenizare.
Apa se pune intr-o craticioara de dimensiuni medii, se adauga si compozitia si se lasa la foc potrivit.
Cand incepe sa fiarba, se da deoparte. Se lasa la racit, se strecoara lichidul, se pune in borcane de sticla sau in sticle si se pastreaza la frigider.
Mod de utilizare: Se bea zilnic pe stomacul gol, cu doua ore inainte de masa. Se combina cu miscare de 3 ori pe saptamana pentru rezultate optime.
Cum actioneaza?
Ghimbirul previne boala cardiaca prin inhibarea agregarii plachetare din artere si a biosintezei colesterolului. De asemenea, nu are efectele secundare negative pe care le pot avea medicamente ca aspirina.
Usturoiul: Usturoiul este un remediu folosit in mod traditional in prevenirea bolii cardiace, inclusiv arterioscleroza sau rigidizarea arterelor, factor de risc pentru accidentul vascular.
Acesta trateaza colesterolul marit, tensiunea marita si stimuleaza sistemul imunitar.
Un studiu care a durat 4 ani a descoperit ca persoanele care au luat zilnic 900 mg de pudra de usturoi au prezentat o incetinire in evolutia arteriosclerozei.
Usturoiul contine antioxidanti care combat radicalii liberi si previn boala cardiaca, cancerul si boala Alzheimer.
Lamaile: Consumul zilnic de lamaie combinat cu mersul pe jos au demonstrat ca au efecte semnificative de reducere a tensiunii marind in acelasi timp si numarul de celule rosii din sange. Lamaia are si un rol important in detoxifierea ficatului, ajutandu-l sa elimine mai bine colesterolul.