Gripa este o afectiune respiratorie contagioasa. Aceasta este cauzata de virusurile gripale si nu trebuie confundata cu raceala, chiar daca unele dintre simptome sunt asemanatoare.

Gripa necesita consult medical si tratament de urgenta, inclusiv antiviral si cu antibiotic, deoarece complicatiile sale pot fi destul de grave.

Cum se transmite gripa

Gripa se transmite prin contactul cu o persoana bolnava. Virusul gripal poate fi luat din aer, daca cineva stranuta, tuseste sau isi sufla nasul in preajma. De asemenea, contactul cu suprafetele infectate poate fi periculos daca mana care atinge este apoi dusa la fata, la nas, ochi si gura, zonele cele mai vulnerabile pentru ca virusul sa patrunda in corp. Sarutul este, de asemenea, o cale sigura de contactare a gripei.

Gripa – simptome

De obicei, simptomele gripei debuteaza brusc si agresiv si se manifesta prin:

febra insotita de frisoane; tuse si dificultati respiratorii; dureri de cap, dureri in gat si dureri musculare; stare de moleseala generalizata; oboseala nejustificata; nas infundat sau secretii nazale abundente; ameteala si confuzie; varsaturi sau diaree, simptome gripale intalnite cu precadere la copii.

Complicatiile gripei

Chiar daca simptomele gripei seamana cu cele de raceala, este important ca persoana sa se prezinte la medic in cazul in care le manifesta deoarece gripa poate produce complicatii grave de sanatate ce pot conduce, in cazuri exceptionale, chiar la deces. Cele mai periculoase complicatii ale gripei sunt:

pneumonia bacteriana si virala, cazuri care necesita tratament cu antibiotic;

sinuzita; otita; agravarea bolilor deja existente, cu precadere a celor de inima si pulmonare; insuficienta renala; encefalita.

Gripa – metode de tratament

Exista medicamente cunoscute pentru faptul ca scurteaza durata gripei precum Remavir, Flumadine, Relenza si Tamiflu. Ultimele doua sunt inhibitori care blocheaza actiunea unei proteine numite neuraminidase, care se afla la suprafata celulei si ajuta de obicei ca gripa sa intre sau sa iasa din celula. Acesti inhibitori blocheaza virusul cand el patrunde in celula. Remavir si Flumadine reduc de asemenea severitatea gripei si durata acesteia, insa sunt eficient doar in cazul virusului gripal de tip A. Acestea sunt medicamente antivirale ce opresc virusul din a se reproduce. Toate cele patru medicamente amintite pot fi luate doar cu ajutorul unei retete si la recomandarea unui doctor specialist.

Remavir
Acest medicament contine clorhidrat de rimantadina care apartine grupei de medicamente cu activitate antivirala. Acesta este eficace impotriva diferitor tulpini de virus gripal A.

Remavir este folosit:

– pentru un tratament precoce a gripei (gripa A) la adulti si copii cu varste peste 7 ani;

– pentru preventia precoce a gripei (gripa A) la adulti si copii cu varste peste 7 ani in timpul epidemiei.

Relenza
Relenza contine zanamivir, care apartine unui grup de medicamente denumite antivirale.

Relenza este indicata pentru tratamentul gripei (infectia cu virus gripal). Amelioreaza simptomele gripei si va ajuta sa va insanatositi mai repede.

Relenza este de asemenea utilizata pentru prevenirea gripei, in timpul unei epidemii de gripa.

Adultii si copiii cu varsta de 5 ani si peste pot fi tratati cu Relenza. Relenza trebuie inhalata (prin inspirare) in plamani, deoarece este slab absorbita in organism daca este inghitita. Virusul gripei infecteaza plamanii si cand inhalati Relenza, aceasta actioneaza direct asupra virusurilor din plamanii dumneavoastra.

Tamiflu
Tamiflu apartine unui grup de medicamente numite “inhibitori de neuraminidaza”. Aceste medicamente previn raspandirea virusului gripal in organism si ajuta astfel la usurarea sau prevenirea simptomelor care apar la infectia cu virus gripal.

Luati intotdeauna tamiflu exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra.

Adolescenti (cu varsta de la 13 la 17 ani) si adulti: Pentru tratarea gripei, luati o capsula cat mai repede dupa ce ati primit prescriptia medicala si apoi luati cate o capsula de 2 ori pe zi (de obicei, este convenabil sa administrati o capsula dimineata si o capsula seara, timp de 5 zile). Este important sa terminati acest ciclu de 5 zile, chiar daca incepeti sa va simtiti bine mai repede. Capsulele de 30 mg si 45 mg pot fi utilizate de adulti si adolescenti ca o alternativa la capsulele de 75 mg. sugarii cu varsta de 1 an si mai mare si copiii cu varsta de la 2 la 12 ani: se utilizeaza tamiflu suspensie orala sau capsule de 30 mg si 45 mg. copiii cu greutatea mai mare de 40 kg si care pot inghiti capsule, pot lua tamiflu 75 mg capsule, de doua ori pe zi, timp de 5 zile.

Gripa – tratament naturist

consumul ridicat de lichide, in special de ceaiuri si supe. Recomandare: ceaiul de lamaie, ceaiul de ghimbir, ceaiul verde, ceaiul de catina indulcite cu miere.

imunizarea organismului prin consumul de fructe, legume crude si administrarea suplimentelor naturiste pe baza de vitamina C si zinc.

inhalatiile cu uleiuri esentiale de eucalipt, menta, cimbru, oregano ajuta in curatarea si dezinfectarea cailor respiratorii

odihna si evitarea suprasolicitarii fizice. Somnul, minim 8 ore pe noapte, este un ajutor de nadejde pentru ca organismul sa lupte cu boala

masajul cu uleiuri esentiale sau spirt si baile in apa fierbinte cu sare sunt, de asemenea, remedii naturiste eficiente in caz de gripa, pentru ca ajuta la revigorarea organismului

gargara cu apa calda si sare ajuta in ameliorarea durerilor in gat

folosirea unui umidificator in dormitor este importanta pentru imbunatatirea aerului respirat in timpul somnului.

Distribuie pe: