Invata cum sa prepari ardei umpluti de post, de la maicutele de la Manastirea Prislop.
Ingrediente: 5 ardei grasi rosii, 1 ardei verde, 2 morcovi, 2 cepe, 5-6 ciuperci champignion, 100g orez, 2 rosii, 350ml suc de rosii, 1 lingurita boia dulce, 1 legatura patrunjel, 1 legatura marar, 6 linguri ulei, sare, piper.
Mod de preparare: Spala bine ardeii grasi si cu grija decupeaza cotorul si indeparteaza-l. Curata partea cu seminte si pastreaza restul pentru a forma un capac.
Curata si spala restul legumelor. Toaca ceapa marunt iar ardeiul si ciupercile in cubulete mici. Morocovul se da prin razatoarea mica.
Intr-o oala adauga uleiul impreuna cu ceapa si caleste pana cand aceasta devine opaca.
Adauga apoi morcovul si ardeiul si continua sa calesti totul inca un minut, apoi adauga ciupercile, boiaua de ardei si putina sare. Lasa legumele sa fiarba in suc propriu timp de un minut.
Intre timp taie rosiile cubulete si adauga-le peste legume, impreuna cu orezul.
Asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Caleste totul impreuna, pana cand orezul absoarbe toata zeama lasata de legume, apoi stinge focul.
Curata verdeturile si toaca-le marunt. Pastreaza ¼ din compozitie, iar restul adaug-o peste orez. Amesteca bine.
Umple ardeii cu compozitia obtinuta. Nu ii umple foarte mult insa, deoarece orezul va continua sa se umfle la cuptor.
Adauga desupra capacele din ardei (pot fi inlocuite cu felii de rosii).
Asaza ardeii intr-o oala inalta impreuna. Adauga sucul de rosii si umple vasul cu apa pana cand ardeii sunt acoperiti.
Adauga putina sare si da totul la cuptor pana cand orezul si ardeii sunt bine fierti. Cand sunt gata adauga verdeata ramasa.