Cea mai importantă sărbătoare a românilor este, fără îndoială, ziua de 1 decembrie, moment presărat cu tradiții păstrate din cele mai vechi timpuri.
În toate mănăstirile și bisericile se citește Te Deum
Potrivit tradiției, în ziua de 1 decembrie se depun coroane și jerbe de flori la toate monumentele eroilor români care și-au dat viața în războaie pentru țara lor, iar în toate mănăstirile și bisericile din România se citește o slujbă specială intitulată Te Deum, în care sunt pomeniți eroii neamului.
Inedite sunt și paradele militare, în care soldații defilează întotdeauna pe cai albi. De asemenea, la bordul tuturor navelor maritime și fluviale maritime se ancorează Marele Pavoaz, iar în grădinițe și școli este intonat imnul României.
Așa cum îi stă bine unui român adevărat, pe 1 decembrie toată lumea mănâncă fasole cu ciolan, turtă fiartă, sarmale, vin, palincă și țuică fiartă.
Lucruri importante despre Ziua Națională
Puțină lume știe însă că Ziua Națională a României se sărbătorește pe data de 1 decembrie doar din anul 1990. Până la acel moment, românii și-au sărbătorit ziua pe 23 august și semnifica victoria comuniștilor împotriva mișcărilor fasciste.
Înainte de instalarea regimului comunist, Ziua Națională a fost sărbătorită pe data de 10 mai, considerată Ziua Regalității, România fiind la acea perioadă monarhie constituțională.