Nevoile globale de energie electrica au crescut constant de la aparitia erei industriale. Acest consum zilnic de energie duce la o crestere considerabila a facturilor noastre de energie electrica. Chiar si atunci cand aparatele electrice de zi cu zi sunt oprite, acestea continua sa consume energie electrica pentru ca raman conectate la sursa, adica la priza.

Ce consuma dispozitivele conectate?

Este obisnuit sa credem ca un dispozitiv oprit nu mai consuma energie, dar, din pacate, nu este intotdeauna cazul. In realitate, unele dispozitive pot continua sa consume energie electrica chiar si atunci cand sunt oprite, acest lucru se numeste consum ascuns. Acest fenomen se datoreaza prezentei unui transformator care ramane in functiune permanent, chiar si atunci cand dispozitivul este in modul OPRIT. Acest transformator transforma curentul alternativ in curent continuu, dar continua sa atraga curent electric chiar si atunci cand dispozitivul nu este pornit. Prin urmare, este important sa tineti cont de acest consum ascuns atunci cand doriti sa economisiti la factura.

Ar trebui sa fie deconectate toate dispozitivele aflate in standby?

Este important sa ne gandim la consecintele deconectarii sistematice a tuturor aparatelor electrice din casa.

Poate fi contraproductiv sa deconectati anumite aparate, cum ar fi masinile de spalat si masinile de spalat vase, deoarece acestea folosesc timpul de asteptare pentru a detecta scurgerile de apa.

Deconectarea regulata a dispozitivelor poate provoca, de asemenea, deteriorarea prizelor.

Cu toate acestea, este recomandat sa deconectati anumite aparate atunci cand sunteti departe de casa pentru o perioada lunga de timp, cum ar fi rezervoarele de apa calda, frigiderele si congelatoarele.

Prin urmare, trebuie gasit un echilibru intre economia de energie si siguranta dispozitivului.

Care este consumul ascuns al electrocasnicelor?

Dispozitivele care sunt oprite, dar lasate in priza continua sa consume energie, numita consum ascuns. Acest lucru se datoreaza faptului ca intrerupatorul principal este dupa transformator, astfel incat acesta ramane sub tensiune pana cand este deconectat. Acestea pot include incarcatoare pentru telefoane, televizoare, imprimante si computere. Pentru a verifica acest lucru, puteti utiliza un contor de putere. De asemenea, este important sa retineti ca si dispozitivele aflate in standby consuma energie. Aceasta contribuie cu aproximativ 11% din factura medie de electricitate a unei gospodarii. Pentru a reduce acest consum, puteti folosi o priza multipla cu intrerupator pentru a deconecta mai multe dispozitive in acelasi timp.

Ce dispozitive consuma energie chiar si atunci cand sunt oprite?

Unele dispozitive consuma energie chiar si atunci cand nu sunt utilizate. Dispozitivele care consuma cea mai mare energie in standby sunt:

Calculatorul fix si laptopul , care pot consuma pana la 23 de euro de energie pe an cand sunt in standby

Uscatorul, cuptorul si televizorul , care pot consuma pana la 29,3 euro de energie pe an cand sunt in standby

Masina de spalat si DVD player-ul , care pot consuma pana la 12,2 euro de energie pe an cand sunt in standby

Sistemul Hi-Fi, consola de jocuri si laptopul , care pot consuma pana la 14,4 euro de energie pe an cand sunt in standby

Routerul Wi-Fi, conform unui studiu al ADEME, consumul mediu anual de energie electrica al unei casete de internet Wi-Fi este in jur de 97 kWh/an daca este folosit 22 de ore pe zi, pe tot

parcursul anului. Aceasta reprezinta un cost mediu anual de 16 EUR, sau aproximativ 2% din consumul total de energie electrica al francezilor. Interesant este ca acest consum este similar cu cel al unei masini de spalat de 7 kg folosita 198 de cicluri pe an, care este estimat la 101 kWh/an si costa 17,60 €.

Este necesar sa tineti cont de acest consum de energie atunci cand utilizati aceste dispozitive si sa le deconectati atunci cand nu sunt utilizate pentru a reduce acest consum inutil.

Distribuie pe: