Diagnosticarea cu o boala renală presupune administrarea tratamentului dar și schimbarea stilului de viață. Cei mai frecvenți factori de risc pentru boala renală sunt diabetul zaharat care nu este bine gestionat și hipertensiunea arterială. Dar și afecțiunile cardiace, virusul hepatitei C sau alcoolul sunt factori de risc. În cazul bolii renale alimentația ocupă un loc central.

Cu alte cuvinte, anumite alimente pot îmbunătăți funcția renală și pot preveni complicațiile. Altfel spus, rinichii sunt cei care elimină toxinele din corp, iar dacă aceștia sunt bolnavi, mai ales dacă pacientul are insuficiență renală cronică, dieta poate încetini procesul de deteriorare renală.

Medicii susțin că restricțiile dietetice variază în funcție de stadiul bolii renale. De asemenea, în cazul acestor bolnavi, rinichii nu pot elimina corect excesul de sodiu, potasiu și fosfor. De aceea, ei au risc de creștere a concentrațiilor sanguine ale acestor minerale. În consecință, o dietă bună va presupune limitarea sodiului și a potasiului la 2000 mg/zi și a fosforului la 1000 mg/zi.

Totodată, pacienții cu boli renale ar trebui să limiteze cantitatea de proteine din dieta lor.

Iată câteva alimente pe care trebuie să le eviți:

Avocado. Deși este un fruct extrem de benefic, acesta conține potasiu așa că nu este recomandat pacienților cu afecțiuni renale, mai ales dacă le-a spus să urmărească aportul de potasiu.

Conservele trebuiesc și ele evitate fiindcă conțin mult sodiu.

Orezul brun conține mai mult potasiu așa că nu ar trebuie consumat.

Bananele, ele fiind recunoscute pentru conținutul ridicat de potasiu.

Lactatele sunt bogate în vitamine, substanțe nutritive, fosfor, potasiu și au și multe proteine.

Portocalele. Deși au vitamina C care face mult bine organismului, ale sunt surse bogate în potasiu, așa că nu sunt indicate pacienților cu afecțiuni renale.

Caisele, deoarece sunt bogate în vitamina C, A, dar au și mult potasiu.

Atenție! În caisele uscate există o concentrație și mai mare de potasiu așa că stai departe și de aceste fructe uscate.

Cartofii sunt legume care abundă în potasiu.

Roșiile este indicat să fie consumate în sosuri, dar nu crude deoarece au un conținut ridicat de potasiu.

Spanacul și sfecla conțin nutrienți, minerale dar și potasiu.

Distribuie pe: