Ingrediente:
900 grame de făină;
7 g de drojdie uscată;
250 mililitri de lapte cald ;
250 mililitri de floarea-soarelui (fără miros);
250 mililitri de apă minerală carbogazoasă;
1 lingură de sare;
2 linguri de zahăr.
Mod de preparare:
Aluatul obținut după această rețetă este potrivit pentru prepararea pizzei, pateurilor și plăcintelor cu umplutură sărată. Dacă vreți să pregătiți chifle sau alte copturi dulci, pur și simplu adăugați mai mult zahăr în compoziția aluatului.
1. Adăugați drojdia uscată în făina cernută. Amestecați.
2. Turnați laptele, uleiul și apa minerală carbogazoasă într-un bol. Adăugați sarea și zahărul.
3. Adăugați făina și frământați aluatul.
4. Acoperiți aluatul cu un prosop umed sau cu folie alimentară, după care lăsați-l să crească timp de 1-1.5 ore într-un loc cald.
5. Frământați foarte bine aluatul dospit. Apoi acoperiți-l și lăsați-l să se odihnească timp de 60 minute.
6. Puteți să transferați aluatul preparat într-o pungă de plastic și să-l dați la frigider, unde el poate fi păstrat timp de 3-4 zile, fără să-și piardă prospețimea.
7. Sau puteți să-l folosiți imediat. Spre exemplu, eu am pregătit o ruladă și chifle cu mac. Divizați aluatul în 2 bucăți. Întindeți prima bucată de aluat într-o foaie dreptunghiulară, cu grosimea de aproximativ 5 mm. Răspândiți umplutura de mac pe suprafața ei (am folosit un amestec deja preparat).